Доступність посилання

ТОП новини

Неформальні консультації НАТО-Україна у Вільнюсі.


Зиновій Фрис

Яап де Хооп Схеффер, Анатолій Гриценко
Прага, 24 жовтня 2005 (RFE/RL) - У столиці Литви завершилися неформальні консультації НАТО-Україна. У них взяли участь міністри оборони всіх країн-членів альянсу. Учасники зустрічі підписали документ, який Генеральний секретар НАТО Яап де Хооп Схеффер назвав дорожньою картою подальших стосунків між Україною та Північноатлантичним альянсом. Міністр оборони Анатолій Гриценко у свою чергу заявив, що є всі підстави вважати, що 2008-го року Україна остаточно буде готова вступити до альянсу.

Cпостерігачі відзначають, що Київ нарешті домігся свого: Північноатлантичний альянс готовий прийняти Україну. Міністр оборони України Анатолій Гриценко цю ж тезу висловив приблизно так: після зустрічі у Вільнюсі серед країн-членів НАТО вдалося розвіяти скептицизм, що існував досі стосовно України. За словами міністра, це свідчить про новий рівень відносин, що дає підставу говорити: Україна вже невдовзі буде готова вступити до НАТО. Щоправда, Генеральний секретар Яап де Хооп Схеффер висловився в тому сенсі, що майже все залежатиме від Києва, а не Брюсселя. Зрештою, наголошуючть оглядачі, у самому підсумковому документі мовиться, що Україні належить зробити ще чимало, аби членство в Північноатлантичному альянсі стало реальністю. Йдеться, зокрема, про докорінне реформування української армії, служби безпеки, Міністерства з надзвичайних ситуацій та прикордонної служби. До речі, Генсек НАТО заявив, що альянс готовий надати Україні допомогу в здійсненні всіх необхідних політичних і військових реформ.

Допомогу Києву пообіцяв і міністр оборони США Дональд Рамсфельд. Він також сказав, що "стосунки НАТО з Україною є дуже важливими, і Сполучені Штати цілком погоджуються з Литвою та іншими країнами НАТО у їхній зацікавленості у розвитку цих відносин і допомозі Україні в реалізації реформ і прагненні України наблизитися до НАТО. Ми раді бути тут, брати участь у цьому процесі і співпрацювати з Україною у найближчі тижні і місяці."

Український міністр оборони Анатолій Гриценко під час спільної з шефом Пентагону Д. Рамсфельдом прес-конференції говорив про причини незначної підтримки вступу до НАТО в українському суспільстві. Серед них, за словами міністра, вчорашні стереотипи і брак поінформованості про альянс. Громадськість почне більше довіряти своєму керівництву і активніше підтримає членство в НАТО, якщо уряд виконає обіцянку щодо політичної реформи, коли в країні розпочнеться ріст економіки.

На запитання журналістів, чи може якось негативно Росія вплинути на намір України інтегруватися до НАТО, Анатолій Гриценко сказав, що він не вважає це справді серйозною проблемою, оскільки Росія і розумні люди в Росії вже могли переконатися, що Польща, як член НАТО, і країни Балтії, які стали членами НАТО, не становлять жодної загрози Росії. ...Росія розуміє, що просування України до НАТО не загрожує її безпеці.

Західна преса цитує, зокрема, ті фрагменти заяви українського міністра у Вільнюсі, де йдеться про те, що Україна, прагнучи якнайскоріше вступити до НАТО, вже збільшила свої військові витрати і вивчає можливість відмовитися від обов"язкового призову на військову службу і створення цілком добровільних, професійних збройних сил. Уряд у Києві розробляє плани зняття з озброєння систем радянської епохи, особливо танків, щоб створити легкі й мобільні частини.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG