Доступність посилання

ТОП новини

Чи можлива кримськотатарська автономія в Криму?


Володимир Притула

Симферополь, 25 жовтня 2005 (RFE/RL) - Чи можлива кримськотатарська автономія в Криму? Ця тема, з фактичним початком виборчої кампанії, знову стала чи не найбільш актуальною у політичному житті Криму. У вівторок активісти кримського відділення Республіканської партії України розпочали збір підписів кримчан під відкритим листом до Президента України Віктора Ющенка з вимогою не допустити створення в Криму автономії за національною ознакою.

Учора ввечері група кримських татар встановила кілька наметів у внутрішньому дворику Верховної Ради Криму. Вони вимагали виділення землі репатріантам на Південному узбережжі півострова. Учасники акції протесту заявили, що кримська представницька влада гальмує вирішення земельних проблем репатріантів. Учасники пікету наполягають, щоб Верховна Рада автономії зобов’язала місцеві ради Південного узбережжя Криму розглядати і позитивно вирішувати питання виділення землі раніше депортованим кримським татарам. За словами пікетувальників, - їхня акція протесту триватиме стільки, як швидко їм розпочнуть виділяти землю. Проте, коли стемніло, то намети учасники протесту зняли. Сьогодні зранку внутрішній дворик Верховної Ради Криму уже був вільний. Втім, журналісти звернули увагу, що кримські татари прийшли під стіни парламенту автономії лише з однією вимогою – землі під житло.

Кримський же політикум обговорює іншу тему – проблему можливого створення на півострові кримськотатарської автономії. Навесні з такою ідеєю виступила одна з маловідомих кримськотатарських молодіжних організацій. І лише тепер активісти Республіканської партії вирішили відповісти. Сьогодні на прес-конференції в Симферополі вони повідомили, що розпочали збір підписів під відкритим листом до Віктора Ющенка із закликом відповісти на запитання: які конкретні заходи він, як Президент України, має намір вжити, щоб не допустити створення на території Криму державного утворення за національною ознакою?

Тему загрози виникнення кримськотатарської автономії лідер кримських республіканців Олександр Гресс назвав “дуже серйозною” та “актуальною”, а заяви про це – “небезпечними”: (переклад) “Чому я на цьому наголошую – бо це робиться публічно. Не в кулуалах, не за кулісами, не у підворітті, а відкрито – заяви про наміри створення в Криму кримськотатарської чи якоїсь іншої державності. Причому, реакції з боку Меджлісу – жодної. У мене це викликає подив... Чому комусь можна, а комусь – ні? Насправді питання незайве, питання актуальне. На мій погляд, сьогодні існує проблема зовсім пасивної реакції з боку офіційного Києва ось на ці наміри створення в Криму національної державності”, - вважає Олександр Гресс.

Коментуючи акцію кримських “республіканців” та їхнього лідера Олександра Гресса, один з лідерів Меджлісу кримськотатарського народу, народний депутат України Рефат Чубаров назвав її “банальним піаром”: “Прізвище Гресс для мене рівнозначно поняттю “піар” в таких чорних проявах. Пан Гресс думає про те, що він ще може привабити голоси виборців щодо своєї партії, настроюючи їх проти кримських татар. Сьогоднішня затія щодо листа Президенту про нібито існуючу загрозу з боку кримських татар щодо державного суверенітету Криму, українсько-татарської державності, то це є ще один такий піарський хід. Можу сказати про те, що давно вже є потреба, щоб обговорити про подальшу долю кримських татар, про право кримськотатарського народу на самовизначення. Така розмова має статися за участю Президента, але Боже заборонь, від таких політиканів, як пан Гресс”, - вважає Рефат Чубаров.
XS
SM
MD
LG