Доступність посилання

ТОП новини

В Одесі стало відомо, що ресурс Gazeta.ua може зникнути з Інтернет мережі...


Петро Каландирець

Михайло Подоляк
Одеса, 27 жовтня 2005 (RFE/RL) - Головний редактор “Української газети” та інформаційного порталу Gazeta.UA Михайло Подоляк під час перебування в Одесі провів прес конференцію. Він заявив про тиск, який останнім часом відчувають журналісти видання і загрозу зникнення інформаційного порталу газети з Інтернет мережі.

Відповідне попередження, за словами пана Подоляка, вже надійшло від товариства обмеженої відповідальності „Глобал Юкрейн”.

Головний редактор „Української газети” та інформаційного порталу Gazeta.ua вже поширили відкрите звернення до журналістів, видавців, всіх небайдужих до боротьби за свободу слова і преси в Україні.

У згаданому зверненні наголошується, що ситуація, яка сьогодні склалася в “Українській газеті” та інтернет-ресурсі Gazeta.UA може статися з будь-яким українським ЗМІ, - „тому закликаємо Вас проявити журналістську солідарність та не закривати очі на наші проблеми. З тими проблемами, які сьогодні спіткали нас, Ви можете зіштовхнутися вже завтра. Тому тільки спільний опір нищенню засобів масової інформації може зупинити нову хвилю цензури в українських медіа. Інтернет-ресурсі Gazeta.UA першим відчув на собі нові методи боротьби з незалежними ЗМІ. Якщо раніше тиск на медіа чинився, переважно, представниками влади, то тепер для нищення засобів масової інформації використовуються комерційні структури, які є лояльними до того чи іншого політика. Саме так сталося з нашим інформаційним порталом Gazeta.UA, який може зникнути вже 6 листопада цього року”.

Причина виникнення проблем видавці порталу бачать у проведенні ресурсом низки резонансних політичних розслідувань, у яких згадувалися імена кількох дуже відомих політичних діячів, зокрема і Юлії Тимошенко. Незабаром після оприлюднення останньої статті з серії цих розслідувань – статті Володимира Воланіна “Син Президента. Спецоперація”, у редакції виникли перші проблеми.

„Після надзвичайно гострої заяви прес-служби соратника Тимошенко Михайла Бродського, у нас виникли проблеми з доступом до сайту, а впродовж однієї доби ресурс піддався двом потужним хакерським атакам. Але, як стало зрозуміло, це був лише початок. Зокрема, 24 жовтня 2005 видавець газети ТОВ “Видавничий дім “Українська Медіа-Група”“ отримав від власника доменного імені gazeta.ua – ТОВ “Глобал Юкрейн” лист, у якому повідомлялося, що від 6 листопада 2005 доступ до сайту буде заблокований “у зв’язку з виробничою необхідністю””.

У редакції „Української газети” переконані, що такі дії суперечать підписаній угоді та українському законодавству. Позов до суду вже підготували.

Головний редактор “Української газети” та інформаційного порталу Gazeta.UA Михайло Подоляк повідомив, що Почесним Президентом „Глобал Юкрейн” є народний депутат України (Блок Юлії Тимошенко) Віталій Корж. На його думку, саме критичні резонансні статті на адреси Юлії Тимошенко і представників команди нинішнього Президента України. Йдеться про три великих статті.

Михайло Подоляк: „Перша – „Посередник Вексельберга”, про те, що в Україні планували зробити вертикально-інтегрований титановий холдинг з подальшою передачею під контроль російського олігарха Віктора Вексельберга. Лобіюванням цього процесу займався саме Олександр Зінченко, який у травні 2005 року вже перейшов у команду Юлії Тимошенко. Ми про це у травні якраз і писали. Мали після цього великі проблеми з Зінченко і Грищенко, який там згадується – заст. міністра промислової політики. Стаття „Син Президента. Спец операція” викладає одну з версій того ким замовлялися публікації проти Андрія Ющенка. Третя стаття „Державний переворот” з’явилася за три тижні до відставки уряду Тимошенко. Вона передбачала все це і пояснювала відставку, що тоді робила Юлія Тимошенко на посаді прем’єр міністра. Кожна з цих публікацій викликала бажання певних осіб перевести нас до пулу нинішнього екс-прем’єра”. Головний редактор “Української газети” та інформаційного порталу Gazeta.UA Михайло Подоляк далі розповів: „Нам кажуть, що у нас є вибір, або працювати на команду Президента Ющенка, або ви працюєте на команду лідера опозиції Юлії Тимошенко. Я кажу, що ми не можемо працювати ні на Президента Ющенка, ні на Юлію Тимошенко, бо ми є незалежним ЗМІ. До цього слід звикати. Ми мали великі проблеми з матеріалом про Давида Жванію, коли він був ще міністром з надзвичайних ситуацій. Він публічно заявляв про намір подавати на наше видання до суду. У нас були проблеми з партнером Петра Порошенка - Григоришиним. У нас є проблеми з Тимошенко. Ми у жодному з таборів не є. Тиск посилився у травні-червні. Нам пояснювали, що треба „робити правильні висновки і обирати команду Юлії Тимошенко. Мені це не цікаво і тому, я гадаю, обрізали наші технічні можливості”.

Головний редактор “Української газети” та інформаційного порталу Gazeta.UA Михайло Подоляк звернувся до працівників ЗМІ із закликом проявити журналістську солідарність та поширити інформацію про дії спрямовані на знищення незалежного інтернет-ресурсу.
XS
SM
MD
LG