Доступність посилання

ТОП новини

“Звуки Життя”: Газова атака.



Київ, 27 жовтня 2005 року.

Другий день поспіль в Ашгабаді ведуться перемовини між українським прем’єром Юрієм Єхануровим та туркменським президентом Сапармуратом Ніязовим про умови поставок і ціну туркменського газу для України. Газова проблема в України переросла в хронічну. Чи є шляхи її розв’язати? Про це “Звуки життя” – ГАЗОВА АТАКА – з Віолою Бурдою.

Половина усього потрібного газу Україна купляє у Туркменістану. Ще частину - у Росії. З Туркменістаном раніше Україна розраховувалася так - половину оплати віддавали грошима, половину - бартером, тобто товарами. Ще до липня цього року Україна платила за туркменський газ п’ятдесят вісім доларів. З липня і донині - сорок чотири долари. Однак Україна має борг перед Туркменістаном - і товарами і грошима. Туркменський президент вимагає якнайшвидше погасити борг - і далі розраховуватися лише грошима. Чи є в України проблеми з газом - свої думки висловлюють прості українці на вулицях.

Аудіозапис програми. Перший випуск:

На запасах придбаного газу - без політичних поступок - Україна може протриматися близько місяця, прогнозують вітчизняні експерти. Далі-уряд має вирішувати - зустрічати холодну зиму без тепла в оселях чи погоджуватися на нові розцінки за газ, які пропонує Туркменистан і Росія. Як сприймають можливу газову кризу в державі її громадяни - на прикладі окремої родини? Леся Штогрин, кореспондентка “Звуків життя”, побувала в гостях у київської родини Мартинюків.

Аудіозапис програми. Другий випуск:

Львів’яни цієї зими не мерзнутимуть - запевняє міська влада, яка закуповує газ у державного підприємства. Водночас львів"яні винні тепловикам - мільйон гривень - каже Галина Терещук, кореспондентка Радіо Свобода у Львові. А Крим, більше ніж на половину забезпечує себе газом з власних родовищ, але на всю Україну його не вистачить. Чи згодні кримчани пожертвувати політичними інтересами України заради дешевого газу дізнавася кримський кореспондент Радіо Свобода Володимир Притула.

Аудіозапис програми. Третій випуск:

Зменшити газові тертя між Україною і Росією можна. Член парламентського комітету з питань паливо енергетичного комплексу Юрій Оробець вважає, що Україні необхідно вгамувати свої газові апетити, просто бути економнішою. Але якщо і виникають потреби у природньому газу, то Україна має шукати альтернативні шляхи його надходження. Найвирогіднішим експерт з енергетичних питань Володимир Саприкін називає екоеномічну співпрацю з Іраном.

Аудіозапис програми. Четвертий випуск:
XS
SM
MD
LG