Доступність посилання

ТОП новини

Нова коаліція в кримському парламенті: Партія регіонів – у Криму “партія влади”?


Володимир Притула

Симферополь, 31 жовтня 2005 (RFE/RL) - У кримському парламенті створена депутатська коаліція “Творення”, яка стала новою парламентською більшістю. До її складу увійшли депутатські групи “Союз” і “Стабільність”, а також новостворена фракція “Блоку Віктора Януковича”. Персональний склад останньої дозволив місцевим журналістам називати Блок Віктора Януковича новою “партією влади” в Криму.

Нова парламентська більшість у Верховній Раді Криму нараховує 53 депутати із 100 за списком, а очолив її, як і слід було очікувати, спікер кримського парламенту Борис Дейч, який нещодавно знову повернувся до складу Партії регіонів. До новоствореної фракції “Блоку Віктора Януковича” увійшли 18 депутатів – від Партії регіонів і Російського блоку. Її очолив 1-віце-спікер парламенту, лідер місцевих “регіоналів” Василь Кисельов, і до її складу записалися 1-й віце-прем’єр кримського уряду Анатолій Гриценко, віце-прем’єр Микола Колісниченко, міністр житлово-комунального господарства Криму Геннадій Бабенко, а також ще кілька урядовців членів президії Верховної Ради автономії.

Саме ця обставина стала приводом для спостерігачів називати Партію регіонів та її кримських союзників новою “партією влади” в автономії. Каже один з керівників кримського відділення громадської організації “Наша Україна”, політолог Андрій Іванець: “Фактично ми можемо сказати, що сьогодні Партія регіонів є владною партією в Криму, оскільки увійшла до коаліції, яка представлена у кримському уряді, яка має своїх людей у керівництві парламенту автономії. Можна сказати, що ця партія в Криму є провладною. Опозиційна риторика з боку Партії регіонів буде дещо не натуральною, оскільки ця партія повинна нести частину відповідальності за те, що відбувається в Криму, оскільки вона представлена в найбільш важливих владних структурах автономії”, – вважає кримський політолог Андрій Іванець.

1-віце-спікер парламенту, лідер місцевих “регіоналів” Василь Кисельов з цим не погоджується: (переклад) “Ну, я б так не вважав. Ми хочемо, щоб це була робоча партія, яка виправлятиме помилки, допущені нинішньою владою на регіональному рівні. І ми пішли до складу уряду “нашоукраїнця” Анатолія Бурдюгова, бо ми – патріоти Криму, патріоти України. Ми робимо не як комуністи за принципом – чим гірше, тим краще. Ми не хочемо прийти, вибачне, на руїни”, - сказав 1-віце-спікер парламенту, лідер фракції “Блоку Віктора Януковича” Василь Кисельов.

Тим часом до нової парламентської коаліції, яка об’єднує прихильників Віктора Януковича, попросилися і місцеві прихильники Віктора Ющенка із фракції “Народного Союзу “Наша Україна”. Її лідер у Верховній Раді Криму Анатолій Коцеруба заявив, що його колеги підтримують головні цілі нової коаліції і хочуть до неї приєднатися. Лідер Конгресу російських громад Криму, депутат Сергій Шувайников так це прокоментував: (переклад) “По-перше, це не нова “партія влади”, а цілком стара. Просто, у зв’язку з новими віяннями в українській державі, кримська влада вирішила перебудуватися. Така собі реформа, за якою і вівці цілі, і вовки ситі. Треба віддати належне мудрій політиці, яку проводить наш спікер – Борис Дейч. Він зумів усе ж об’єднати цілком протилежні сили. В альянс увійшли ті сили, які виступали і проти Ющенка, і за Ющенка. Це найдивніше. Тому можна сказати: це компроміс, досягнутий на період виборів до березня наступного року”, - вважає лідер Конгресу російських громад Криму, депутат Сергій Шувайников.
XS
SM
MD
LG