Доступність посилання

ТОП новини

Проблема вибору.


Інна Набока

Життя повсякчас ставить нас у ситуацію вибору. Але наші намагання обрати найкращий варіант часом перетворюються на неабияку проблему. Спочатку ми переживаємо, що обрати, а потім – що обрали невірно. Спасіння від такої ситуації - лише в нас самих, - вважає психолог Інна Набока.



Київ, 1 листопада 2005 (RFE/RL) - Мій знайомий, гарний фахівець і розумна, врівноважена людина, втратив роботу. На щастя, він мав кілька непоганих пропозицій щодо нової праці. Але оскільки ці пропозиції були приблизно рівноцінні, він ніяк не міг вибрати. Дратувався без жодного приводу, змарнів, не спав ночами, весь час зважував всі „за” і „проти”, безкінечно радився з колегами, друзями і родичами, але все ж ніяк не наважувався зробити остаточний вибір.

Як тут не згадати притчу французького філософа Бурідана про віслюка, який, стоячи між двома однаковими копицями сіна, помер з голоду. Бо не міг вибрати якоїсь одної з них.

Щодня перед кожним з нас десятки разів постає проблема вибору. Ми вибираємо, яке рішення прийняти на роботі, що купити на обід, який переглянути фільм чи якій партії віддати перевагу на виборах. І нерідко саме ця проблема порушує наш спокій, змушує нервувати, спричиняє стреси, тобто, всіляко ускладнює життя. Інколи навіть здається, що простіше було в часи „розвинутого соціалізму”, коли й на виборах балотувався лише один єдиний кандидат, і, скажімо, черевики купувалися ті, які „давали” в універмазі. І ніяких тобі страждань від необхідності вибирати.

Та якщо говорити серйозно, вибір є у людини завжди. І наше совєтське минуле – яскраве тому підтвердження, як, втім, і події зовсім недавні. Але і поза виміром політичним, життя повсякчас ставить нас у ситуацію вибору. Найлегше до цього ставлять люди рішучі, впевнені в собі або – легковажні. А от для тих, кому притамання вічні сумніви, рефлексія проблема вибору стає неабияким випробуванням. Чим тут можна зарадити? Варто, мабуть, ставитися легше до дрібниць і старатися долати свою нерішучість у серйозних ситуаціях. Іншого виходу немає, якщо ми, звичайно, не хочемо, щоби за нас вирішували інші,ті, хто завжди знає, як треба і що для нас краще.

У проблемі вибору є ще один аспект: адже спочатку ми переживаємо, що вибрати, а потім - що вибрали не те. Так, мій нерішучий знайомий, коли врешті решт визначився, куди йти працювати, потім ще довго терзався думкою, що зробив не той вибір. А це, безперечно, негативно впливало на його настрій, душевний стан, а отже й успіхи на новому місці. Тож, якщо ви вже зробили вибір, не варто знову і знову мучити себе сумнівами і перебирати варіанти. Немає більш безплідного заняття, ніж безкінечно розмірковувати на тему: а що було б, якби… Навіть якщо ви зробили неправильний вибір, а від помилок ніхто не застрахований, це ще не означає кінець світу. Як кажуть, на помилках вчаться. Щоправда, психологи наголошують, що не слід зосереджуватися на минулих невдачах. Значно корисніше концентрувати увагу на своїх досягненнях і намагатися трохи більше поважати власну особистість. Саме це дає людині почуття впевненості в собі. Ну, а для впевненої у собі людини і проблема вибору не є такою складною.
XS
SM
MD
LG