Доступність посилання

ТОП новини

Про міграцію трудових ресурсів України до Чехії.


Богдана Костюк


За даними Міжнародної організації з міграції (скорочено – МОМ), падіння промислового виробництва і зменшення фінансування науки на початку 1990-х років спричинили значну трудову міграцію з України. За даними МОМ, громадяни України складають потужну робочу силу у Польщі, Росії, Чехії, Греції, Італії, Португалії. Чимало українців працюють нелегально. Але все більша кількість українських заробітчан отримують дозвільні документи і право на працевлаштування, тим самим скорочуючи поле діяльності для міжнародних злочинних угруповань, що заробляють на “живому товарі”. Тим не менше, проблеми з трудовою міграцією з України залишаються.

Київ, 2 листопада 2005 (RFE/RL) – Одна з держав, де працюють десятки тисяч українців – це Чехія. Чеська Республіка також є першою з “нових членів” Європейського Союзу, де впроваджується пілотний проект під назвою “Відбір кваліфікованих працівників з-за кордону”, до якого з 1 січня наступного року долучиться Україна. Як повідомила сьогодні на прес-конференції у Києві експерт Міністерства праці Чехії В’єра Івановічова:

“Тенденції світової міграції спричинили те, що і Чеська Республіка повинна регулювати міграційні потоки на своїй території. І мета нашого проекту – привезти на ринок праці висококваліфіковані професійні кадри, які легально працюватимуть у Чехії. Ми сподіваємося, що ці люди заповнять “дірки” на ринку праці і які зі своїми родинами залишаться у Чехії. Сутність нашого проекту – намагання стимулювати легальну міграцію, виступати методом боротьби з нелегальною міграцією. МИ хочемо показати тим, хто переможе у цьому жорсткому конкурсі і набере найбільше балів, що вони зможуть досягти або наблизитися до рівня життя громадян Чехії”.

Умови конкурсу достатньо жорсткі: критеріями відбору кандидатів є освіта, робочий стаж, знання іноземних мов тощо. За два з половиною року існування проекту, перемогти у середньому змогла лише 1 особа зі ста кандидатів. За словами пані Івановіцової, ідеальний кандидат є одруженим чоловіком від 23 до 35 років, з двома – трьома дітьми, з вищою освітою і стажем роботи не менше року, який володіє чеською і однією чи більше західними мовами. Заявки та анкети бажаючих подаються без посередників

Як ставиться до чеського проекту офіційний Київ, журналістам відповів голова управління візової політики Міністерства закордонних справ В’ячеслав Лузін: він заявив, що уряд вітає поширення чеського проекту на Україну, оскільки:

“За оцінками МЗС, на сьогодні у Чехії перебуває близько двохсот тисяч громадян України. З них – за чеськими даними – близько 65 тисяч – легально. Допомога та захист цих громадян постійно знаходяться у полі зору міністерства, дипломатичних і консульських установ у Чехії. Одним з ключових питань перебування українських громадян у Чехії є їхня адаптація та повноцінна інтеграція до суспільства. Саме тому запровадження передбаченого урядом Чеської Республіки комплексу заходів по легальному працевлаштуванню, який передбачає відповідно до європейських правових норм можливість об’єднання сім’ї емігранта, є єдино вірним шляхом. Важливою є запропонована можливість швидкого отримання дозволу на постійне місце проживання у Чехії – після двох з половиною років легального перебування. Українська сторона надає великого значення поширенню цього пілотного проекту на Україну. Під час зустрічей на різних рівнях українська сторона наголошувала на необхідності посилення правового захисту українців, які перебувають у Чехії”.

Коментуючи особливості чеського проекту, голова українського представництва Міжнародної організації з міграції Джеффрі Лабовіц зазначив:

“Цей проект буде здійснюватися разом з моєю Організацією. МИ задоволені тим, що завданням МОМ при здійсненні проекту буде розповсюдження інформації про нього, про можливості українських заробітчан отримати правовий і соціальний захист у Чехії. В Україні ми працюватимемо з цим проектом у п’яти представництвах – в Одесі, Харкові, Львові, Києві і Тернополі”, - повідомив пан Лабовіц.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG