Доступність посилання

ТОП новини

Рівень безробіття в Україні зростатиме.


Тетяна Ярмощук


Такий висновок Світового банку, який оприлюднив сьогодні у Києві результати дослідження ринку праці в Україні. Відповіді на питання “хто винуватий” і “що робити” – в матеріалі радіо “Свобода”.

Київ, 2 листопада 2005 (RFE/RL) - Незважаючи на невисокий рівень безробіття в Україні, ринок праці перебуває в стані застою, тож знайти гарну роботу дуже важко. Провідний економіст Світового банку Ян Рутковскі пов’язує це з незначною кількістю приватних підприємств.

“Невизначеність політики, корупція, адміністративні перепони, надто складні процедури реєстрації фірм та неефективні регулятивні документи заважають розширенню діяльності приватних підприємств та збільшенню їх кількості. Окрім того, регулятивні документи, що стосуються ринку праці, є надто жорсткими і погано пристосованими до потреб економіки”.

Саме ці перешкоди і спонукають підприєства працювати в “тіні”, вважає Ян Рутковскі.

“Підприємства не переходять до формального сектору, оскільки це дуже дорого, їм потрібно буде сплачувати великі податки. Це пов’язане і з поганою регуляторною політикою. Тож один із шляхів переходу до формального сектору – це покращення регулювання і зниження податків. По-друге, працівники мають надавати перевагу підприємствам, які, принаймні, хочуть працювати легально. Також дуже важливо, щоб компанії, які переходять до формального сектору, мали певні переваги, державні кредити, приміром”, – каже Ян Рудковскі.

Для того, щоб розширити зайнятість і створити більше робочих місць, каже Ян Рутковскі, Україна має реформувати ринок праці. Зокрема, лібералізувати законодавство про працю. Кодекс законів про працю має регулювати вузьку ділянку стосунків між роботодавцем та працівником. Потрібно також збалансувати інтереси роботодавців та працівників. А українському уряду слід переглянути і мінімальну заробітну плату, каже Ян Рутковскі.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG