Доступність посилання

ТОП новини

Про партійне життя в Криму.


Володимир Притула

В Криму незадовго до офіційного початку виборчої кампанії різко активізували свою діяльнічсть політичні партії, причому, як лідери громадських симпатій, так і відверті аутсайдери.

Симферополь, 3 листопада 2005 (RFE/RL) - Кримські комуністи, які крім кількох скандальних історій зі сварками і бійками, останнім часом нічим не зацікавили журналістів, привернули до себе увагу активною підготовкою до відзначення чергового ювілею революції 1917 року у Петрограді. І за кілька днів до “червогого листка календаря” Кримський реском Компартії виступив зі звернення до кримчан з нагоди “88-ї річниці Великої жовтневої соціалістичної революції”, в якому повідомив, що комуністи на вибори 2006 року підуть під старим лозунгом: “Вся влада Радам!”. Цитую: ”Великий Жовтень не старіє. Його ідеї актуальні і сьогодні” – мовиться у зверненні Кримського рескому Компартії України. Його прес-служба повідомила, що з нагоди річниці революції 5 листопада комуністи організують святкові збори, а 7 – маніфестрацію трудящих.

Поки мітинги і демонстрації – у планах комуністів, активісти севастопольського відділення партії “Російський блок” мітингували сьогодні. Вони провели мітинг біля стін Телерадіокомпанії “Бриз” ВМС України, протестуючи проти “українського буржуазного націоналізму” і надання ефіру активітам Українського студентського братства та ветеранам УПА. Головний редактор ТРК “Бриз” Мирослав Мамчак назвав це “черговою піар-акцією російських націоналістів”. Кримська організація Партії промисловців і підприємців своє сьогоднішнє звернення до Президента України Віктора Ющенка піар-акцією не називає. Її представники кажуть, що питання пожиттєвого статусу суддів в Українні є дуже актуальним і водночас такий статус – поки що передчасним. Тож кримські члени ПППУ звернулися до глави держави із закликом змінити правові норми законодавства, яке гарантує суддям пожиттєвий статус.

Із заявою сьогодні виступив і лідер Кримської республіканської організації партії "Союз", народный депутат України Лев Міримський. Він вважає, що податок на нерухомість може стати способом побічного оподаткування корупціонерів, особливо від бюрократії і чиновництва, і підтримує це. Цитую: “Якби у парламента України вистачило мужності ухвалити закон про податок на нерхомість та обкласти податками палаци олігархів і чиновників, то у місцевих бюджетів не було б проблем з податковими надходженнями”, - мовиться у заяві лідера кримських “Союзівців”, одного з найбагатших кримчан Лева Міримського. Відночас, він пояснив, що не голосував за урядовий законопроект про це, бо вважає його недосконалим.

Громадсько-політична рада демократичних організацій Криму, яка об’єднує два десятки “помаранчевих” партій і рухів, закликала сьогодні кримчан і політичні сили, що підтримують Президента України Віктора Ющенка, об’єднатися для участі у виборах 2006 року. Рада висловила “серйозне” занепокоєння у зв’язку з відсутністю єдності серед пропрезидентських сил автономії напередодні виборів. Цитую: "Сьогодні, незадовго до початку парламентських перегонів, об’єднати політичні і громадські організації, які підтримують Президента України Віктора Ющенка, ще важливіше, ніж під час президентських виборів”, - мовиться у заяві Громадсько-політичної ради Криму. Реакції на це звернення керівництва кримської організації Народного Союзу “Наша Україна”, яка за останній час пережила три розколи, поки що немає.

Сьогодні ж зголосилися кримські демократи та об’єжнані соціал-демократи. Перші повідомили, що 5 листопада проведуть конференцію кримської організації Демократичної партії України, на якій оголосять про приєднання до одного із передвиборчих блоків. А другі – що 10 листопада Крим відвідає лідер СДПУ(о) Віктор Медведчук.
XS
SM
MD
LG