Доступність посилання

ТОП новини

“Звуки життя”: Під грюкіт блакитного вагона.



Київ, 4 листопада 2005 року.

Сьогодні професійне свято залізничників. Але святкувати його має право ледве не кожне громадянин України. Бо послугами залізничного транспорту за найскромнішими підрахунками користується майже 500 мільйонів людей на рік.

Про стан української залізниці – у спільному проекті Радіо Свобода і Нашого Радіо "Звуки Життя": “Під грюкіт блакитного вагона” з Микитою Моісеєвим.

Четвертого листопада - дата не випадкова для святкування Дня залізничника. Адже 144 роки тому саме у цей день на територію сучасної України – до Львова – прибув перший потяг, який називався “Ярослав”. Він з’єднував Відень, Краків, Перемишль і Львів...

Аудіозапис програми. Перший випуск:

Той, хто щодня змушений їздити приміськими електричками - повинен мати терпіння, міцні лікті і байдужість до комфорту та чистоти. Усі принади подорожі приміським залізничним транспортом з Фастова до Києва відчула кореспондентка "Звуків життя" Леся Штогрин. І у неї народився справжній радіотриллер...

Аудіозапис програми. Другий випуск:

Першим українським містом, яке побачило потяг наживо - був Львів. Напевно, четверте листопада тисяча вісімсот шістдесят першого року запам’яталося багатьом галичанам. Залізна махіна, паротяг, вражала тоді лише фактом свого існуванням. Власне, галичани і досі вражені - але тепер вже умовами, у яких доводиться їздити. У Великій Британії залізниця - абсолютно приватне підприємство. Що з того мають британці – у розповіді Олекси Семенченка.

Аудіозапис програми. Третій випуск:

Чи люблять пасажири рідну залізницю і все, що з нею асоціюється? З одного боку брудні привокзальні туалети, запах мазуту, хронічне запізнення поїздів, а з іншого - ностальгійний радянський мультик про крокодила Гену з його пісенькою про блакитний вагон і гумористичний образ меткої совдепівської провідниці Вєркі Сердючки. А який образ української залізниці виранає в голові поета і журналіста Андрія Охрімовича?

Аудіозапис програми. Четвертий випуск:
XS
SM
MD
LG