Доступність посилання

ТОП новини

“Звуки життя”: Нечервоний день календаря.


Надія Шерстюк

Пікет прибічників Компартії України
Київ, 7 листопада 2005 року.

88 років тому хід історії зламався. Повільність і непослідовність дій Тимчасового уряду – особливо у вирішення робочого, аграрного і національного питань - підсилила позиції лівих. І ось “мали те, що мали”. Пальнула гармата “Аврори”, більшовики зі зброєю у руках скинули Тимчасовий уряд... Їм задавалося це початком світової революції... Сьогодні в Україні теж декому здається, що світова революція ось-ось почнеться. Тому “братчики” Дмитра Корчинського притягнули жіночу сукню для Віктора Ющенка...

Про святкування і боротьбу з ним 7 листопада 2005 року – у спільному проекті Радіо Свобода і Нашого Радіо "Звуки Життя": “Нечервоний день календаря” з Надією Шерстюк.

Жовтнева революція чи Жовтневий заколот? Як не назви, суті це не змінює: 88 років тому Україні був завданий інший вектор розвитку. Що і є метою усіх без винятку політиків. І чому б не зайнятися 7 листопада справами політичними: хто Леніна черговий раз канонізує, хто молебен за жертвами комуністичного режиму відправляє. За останніми Києваом ходи кореспондент «Звуків Життя» Макс Хортицький.

Аудіозапис програми. Перший випуск:

“Мир – народам!”, ”Земля – селянам!”, “Фабрики – робітникам!”. Гасла більшовиків зразка 1917 року в Одесі сьогодні не використовувались. Тамтешні ліві вимагали від влади союзу з Росією та Казахстаном, дешевого хліба і виплат заборгованих зарплат. Одеські “червоні” почувалися вільно. На відміну від львівських соратників. Там справа ледве-ледве не дійшла до сутичок...

Аудіозапис програми. Другий випуск:

У перші післяреволюційні роки, офіційно використосувалась назва Жовтневий заколот. Щоправда, тоді вона вимовлялося нейтрально і не мала негативного змісту. Ба більше, стаття Сталіна, яку він писав до десятиріччя жовтневих подій, так і називалась - "про Жовтневий заколот". Пізніше цю назву викинули з офіційної комуністичної пропаганди. А як розцінює події далекого сімнадцятого року політолог і журналіст Радіо Свобода Сергій Грабовський?

Аудіозапис програми. Третій випуск:

Незважаючи на застарілість свята - сьогодні на вулиці вийшли тисячі людей - виказати свою любов до красивої, а головне, зручної, комуністичної ідеї. Раніше, пригадують перехожі на вулицях, на святкові демонстрації виганяли під розписку - однак - потім - Жовтнева революція давала ще один щорічний привід випити і погуляти.

Аудіозапис програми. Четвертий випуск:
XS
SM
MD
LG