Доступність посилання

ТОП новини

Прес-конференція “Просвіти”.


Тарас Марусик

Київ, 8 листопада 2005 (RadioSvoboda.org) - “Останні 10-11 років в Україні сформувалася репресивна система переслідування діячів української культури”. Цю заяву 7 листопада зробив режисер Володимир Кметик на прес-конференції Всеукраїнського товариства “Просвіта” імени Тараса Шевченка, присвяченій Дню української писемности і мови, який відзначається щороку 9 листопада.

Голова “Просвіти”, один з керівників парламентського комітету з питань культури та духовности Павло Мовчан повідомив, що очолювана ним громадська організація проведе цього дня літературно-мистецький вечір.

Вперше кошти на розвиток функціонування української мови як державної були закладені в бюджет 2001 року. Однак саме того року уряд Кінаха, який прийшов на зміну урядові Ющенка, ліквідував мовну структуру, і з 25 мільйонів бюджетних гривень на мову пішло менше 10 відсотків.

Але антирекорд був попереду: в 2002 році з тих самих 25 мільйонів було витрачено менше половини відсотка або всього 90 тисяч гривень.

На 2005 рік, - каже Павло Мовчан, - в бюджет заклали 30 мільйонів гривень, та на сьогоднішній день освоєно 5-6 мільйонів, і навряд чи вдасться використати ці гроші до кінця року. Можливо, тому нинішній уряд запропонував на 2006 рік для потреб державної мови лише 4 мільйони гривень.

Днями на засіданні профільного комітету ця цифра була піднята до 24 мільйонів, але що вийде в кінцевому підсумку, поки що невідомо.

Павло Мовчан

Вже того старого складу немає, міністра немає, новий ще не в курсі справи. З кого питати? Чому не відбулося фінансування тих програм, які були заведені в бюджет?

Хто понесе відповідальність? Все списувати на Оксану Білозір? Мені здається, це просто наївно.

Тарас Марусик

Цікаво, що уряд Віктора Януковича подав на розгляд Верховної Ради України закон про мову з позиції 10 статті Конституції України, однак у жовтні 2004 року, перед президентськими виборами, відкликав його.

Павло Мовчан

На превеликий жаль, і цей, і той уряд Тимошенко не подали свого законопроекту, мотивуючи це тим, що зараз не доречно. Але це мовне питання виноситься, підігрівається, як і церковне. Бо воно є фактором поділу.

Тарас Марусик

Не обійшов Павло Мовчан і теперішньої кадрової політики.

Павло Мовчан

Після того, як призначений був президентом національної телекомпанії Віталій Докаленко, який на всю державу оголосив, що він цієї мови не знає і не буде вдаватися до неї, я запитую, 10 ст. для кого писалася? Для кого трактування робив Конституційний суд? Для чого розроблялася програма розвитку української мови? Для чого взагалі створювалася ця держава? Для кого вона створювалася?

Є вийнятки для Алакова, губернатора Харківщини, який не володіє, чи Садикова з Херсонщини, чи кількох міністрів, які не володіють державною мовою, чи в цій ситуації для президента національної телекомпанії.

Держані службовці зобов’язані володіти. І тому я питаю, чи є критерії у Президента? Чи є критерії у голови секретаріату Рибачука, який рекомендував Докаленка? Чи для них окремо пишеться Конституція?

Тарас Марусик

Режисер Володимир Кметик, який створює 26-серійний мультфільм “Лис Микита” за казкою Івана Франка, вже не розраховує, що завершить цю роботу до 150-річчя видатного письменника, яке відзначатимуть у серпні 2006 року.

Володимир Кметик

Досвід показує, що для українського чиновника, де б він не працював, значно простіше не підписувати документи і не розпочинати проекти, бо тоді для нього починаються проблеми, перевірки.

Я впевнений, що за останні 10-11 років в Україні сформувалася репресивна система переслідування діячів української культури. На жаль, це правда, вони зараз голі і босі, відповідно, є заручниками системи, на мрію яких ця система і була створена.

Тарас Марусик

Може, Володимирові Кметику вдасться створити інший 26-серійний мультфільм “Тарас Бульба”, адже замовник – Європейська мовна спілка, а не Українська держава.
XS
SM
MD
LG