Доступність посилання

ТОП новини

“Ґрінпіс” знову бунтує проти мирного атома в Угорщині.


Василь Плоскіна

Цими днями парламент Угорщини обговорює можливості продовження експлуатації чотирьох ядерних реакторів на Пакшській атомній електростанції і після закінчення гарантійного терміну роботи блоків у 2012 році. Півтора десятка активістів екологічної організації “Ґрінпіс” спробували перешкодити цьому, влаштувавши демонстрацію протесту на сходах парламенту, але їх затримала поліція.

Угорщина, 10 листопада 2005 (RFE/RL) – 16 активістів “Ґрінпіс” розпочали свою акцію протесту на сходинках парадного входу будівлі Національних Зборів Угорської Республіки в день, коли парламентарі стали обговорювати питання продовження експлуатації єдиної атомної електростанції у країні ще на 20 років. Нагадаю: 4 ядерні реактори на АЕС в цьому південноугорському місті, запустили упродовж 1982-84 років. Максимальний термін експлуатації таких блоків, за оцінками ще радянських інженерів-проектувальників, становить 30 років. Таким чином, реакторам залишилось виробляти енергію до 2012-14 років.

Та в умовах здорожчання енергоносіїв, які Угорщина майже на 80 відсотків імпортує з Росії та України завдяки нафтопроводу “Дружба” та енергосистемі “Мир”, така енергозалежність, на думку економістів, зросте ще більше. Останніми роками Угорщина, до речі, вже модернізувала атомну електростанцію в Пакші. Однак прикра аварія, яка сталася торік на другому блоці, коли в атмосферу потрапили шкідливі випари, поставила під сумнів якість робіт з посилення ядерної безпеки об’єкту, які провадилися фахівцями Франції та Німеччини. Тоді в Пакші довелося зупиняти ще один реактор, а вимушений багатомісячний простій одразу двох блоків обійшовся угорським енергетикам в копієчку.

Цікаво, що “Ґрінпіс” вже тоді намагався привернути увагу угорської громадськості до цих проблем. Демонстанти навіть прикували себе ланцюгами до паркану станції, протестуючи проти намагань адмістрації будь-що запустити зупинені реактори. Всі учасники акції потрапили до місцевого відділення поліції.

Зараз же, за словами представника головного управління поліції Угорщини Ендре Кормоша, поліція затримала 16 екологів за те, що вони не виконали вимог правоохоронців припинити акцію під стінами парламенту, до того ж вони не мали дозволу на проведення демонстрації, додав він. Тим не менше демонстранти встигли на деякий час привернути до себе увагу перехожих тим, що скандували: ““Ні!” продовженню експлуатації!” та ”Стоп, Пакш!”
XS
SM
MD
LG