Доступність посилання

ТОП новини

Чи мало й чи має ЦРУ США таємні в’язниці у Східній Європі?


Петро Кагуй


Прага, 7 листопада 2005 (RFE/RL) - Нещодавні повідомлення про те, що Центральне розвідувальне управління Сполучених Штатів нібито утримувало, а,можливо, й досі утримує підозрюваних у тероризмі на території Східної Європи – викликали гострі дебати. Таку інформацію поширили правозахисна організація “Human Rights Watch” і часопис “Washington Post”. Чи відповідає вона дійсності, а якщо так - то наскільки законні такі утримування?

За даними “Human Rights Watch”, американське ЦРУ утримувало і можливо продовжує утримувати підозрюваних в тероризмі у цілій низці країн. У переліку “Human Rights Watch” названо: Польщу, Румунію, Болгарію, Македонію і Чеську Республіку. За інформацією правозахисників, ув’язнених нібито доставляли до цих країн літаками “Боїнг-737”.

Представник “Human Rights Watch” Том Маліновські повідомив журналістам, що ЦРУ використовує, зокрема, на території Польщі невеличкий аеропорт Сзімані у сільській місцевості поблизу польської військової розвідки, де нібито утримують ув’язнених. А в Румунії для цього використовують авіабазу румунських збройних сил імені Михайла Когалнічіну.

За словами правозахисників, американці використовують території третіх країн, щоб уникнути публічності у поводженні із заарештованими. І це дає їм можливість вдаватися до протиправних, жорстоких заходів, уникаючи при цьому відповідальності, так вважають фахівці у царині прав людини.

Після таких повідомлень Міжнародний Комітет Червоного Хреста поставив вимогу до Сполучених Штатів – забезпечити допуск його представників до усіх заарештованих за підозрою у тероризмі. А Європейська комісія заявила, що проведе своє розслідування стосовно європейських країн, названих правозахисниками.

Водночас країни Східної Європи виступили зі спростуваннями повідомлень “Human Rights Watch”.

Так, представник військового командування Польщі заявив “Радіо-Полонія”, що жодних осіб, підозрюваних у терористичних діях, не утримують на військових базах у його країні. І не існує таких домовленостей ні з урядом Сполучених Штатів, ні з іншими установами США.

А прем’єр-міністр Румунії Калін Попеску-Таричану в інтерв’ю телеканалу CNN заявив, що ЦРУ Сполучених Штатів не має ніяких баз на румунській території. Зі спростуванням виступила і Чеська Республіка. Аналогічні заяви зробили і кілька інших країн, про які правозахисники і не згадували.

А вже в Службі безпеки України, на прохання Радіо “Свобода”, не змогли ні заперечити, ні підтвердити: чи не має часом на українській території потаємних місць, у яких американське ЦРУ може утримувати осіб, підозрюваних у тероризмі. Прес-секретар СБУ Марина Остапенко зауважила:

“В’язниці, котрі є на території України, - є власністю держави і підпорядковані вони Міністерству юстиції України. А коментувати операції, котрі проводять спецслужби інших країн, було б некоректно з боку Служби безпеки України”.

Також і в сусідній Росії: ФСБ заявила, що ніяких ув''язнених американцями осіб немає на російській території.

І ЦРУ Сполучених Штатів, і Білий Дім виступили за проведення розслідування. Зокрема, вони звертають увагу на те, що потрібно знайти першоджерело такої інформації, котру хтось надав правозахисникам, та з’ясувати, з якою метою таку інформацію поширили.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG