Доступність посилання

ТОП новини

“Звуки життя”: Сліпа українська Феміда.



Київ, 10 листопада 2005 року.

Грецька богиня правосуддя із зав’язаними очима, з мечем і вагами у руці. Символ об’єктивного, чесного і справедливого судочинства. В українському варіанті Феміда виглядає радше незрячою, ніж з пов’язкою на очах - символом неупередженості. Оскільки від простих громадян до Президента всі говорять про бездіяльність, корумпованість і неефективність третьої державної гілки влади. Як працюють українські суди? Чи є ліки від хабарництва суддів? Скільки справ виграють українці в міжнародних судових інстанціях? Про це сьогодні у "Звуках життя" - сліпа українська Феміда з Надією Шерстюк.

Корумпованість судів, то не найбільша проблема для України, вважає колишній суддя Печерського райсуду Києва Микола Замковенко . А якщо судді і беруть інколи хабарі, то це через недосконале законодавство. Водночас, саме хворобою українського судочинства, народний депутат, юрист Юрій Кармазін, вважає саме хабарництво, а причиною цієї хвороби - безконтрольність суддів.

Аудіозапис програми. Перший випуск:

Кілька місяців тому українським суддям підвищили зарплату, приблизно учетверо. Тепер пінімальна платня рядового слуги Феміди складає дві тисячі вісімсот гривень. Але про умови, у яких судам доводиться працювати, держава чи то забула, чи то відклала свою турботу на “кращі часи”. Леся Штогрин з’ясовувала, у яких приміщеннях працюють “люди у мантіях”.

Аудіозапис програми. Другий випуск:

Якщо ви пройшли суди усіх рівнів і вичерпали можливості вирішення своєї справи в Україні, тоді пряма дорога до Європейського суду з прав людини. Все частіше Україна програє справи в Євросуді, а пересічні українці отримують матеріальне і моральне відшкодування. Одна з найгучніших справ - харків’янина Олексія Афанасьєва. Він довів у Євросуді, що його катували в одному з місцевих райвідділів міліції. А днями вдова загиблого журналіста Мирослава Гонгадзе виграла справу у Євросуді. Суд зобов’язав виплатити їй сто тисяч євро моральної і матеріальної шкоди.

Аудіозапис програми. Третій випуск:

Якщо ви не бажаєте користатись послугами державних судів у цивільному праві, є альтернативний варіант - третейський суд. Учасники конфлікту самі обирають собі арбітра. Взагалі, історично третейські суди виникли навіть раніше ніж професійні, а бути третейським суддею, по суті, може будь-хто. Але на думку експертів, насамперед повинна працювати державна судова система. Але люди поки що не вірять, що суди почнуть працювати бездоганно, і пропонують "жорсткі" рецепти як зробити Слуг Феміди непідкупними.

Аудіозапис програми. Четвертий випуск:
XS
SM
MD
LG