Доступність посилання

ТОП новини

В Криму збираються змінити конституцію автономії.


Володимир Притула

Симферополь, 10 листопада 2005 (RadioSvoboda.org) - Як ми уже повідомляли, наприкінці листопада Кримський парламент розгляне питання про зміни в Конституції Криму. Таке рішення ухвалила Робоча група з аналізу конституційних повноважень Автономної Республіки Крим, яку очолює спікер парламенту автономії Борис Дейч. Керівники кримського парламенту пропонують винести на розгляд депутатів низку змін до конституції АРК, які, зокрема надають автономії право законодавчої ініціативи, а російській мові офіційний статус.

Відвідуючи минулого тижня Крим, спікер українського парламенту Володимир Литвин досить обережно, але підтримав тезу про необхідність внесення змін до Конституції Криму, зважаючи на зміни в Конституції України, які набирають чинності з нового року. Але він припустив, що цей процес має розпочатися уже після виборів 2006 року. Кримські депутати вирішили не відкладити справу у довгу шухдляду і 9 листопада спікер парламенту автономії Борис Дейч провів засідання Робочої групи з аналізу конституційних повноважень Автономної Республіки Крим. Про підсумки засідання, про яке повідомили не всіх журналістів, розповідає прес-секретар спікера Ірина Пензякова: “Голова ВР Криму Борис Дейч сказав, що наприкінці листопада пройдуть депутатські слухання щодо змін в Конституції Криму, а в грудні це питання розглянуть на сесії парламенту. Результатом цього розгляду можуть стати звернення до ВР з пропозицією створити спільну робочу групу для відпрацювання цих змін”, – повідомила прес-секретар голови Верховної Ради Криму Ірина Пензякова.

Робоча група доручила голові постійної комісії із законодавства і місцевого самоврядування кримського парламенту, лідеру фракції “Союз” Володимиру Кличникову підготувати до сесії пропозиції щодо змін у Конституції АРК. В інтерв’ю Радіо “Свобода” він повідомив, що зміни насамперед стосуватимуться розширення повноваження автономії у бюджетній, фінансовій, майновій і земельній сферах, надання Верховній Раді Криму права законодавчої ініціативи, збільшення на рік повноважень її депутатів і надання російській мові особливого статусу. Володимир Кличников: (переклад) “Тут нема чого приховувати: тактично найбільш доцільно це питання ставити саме зараз. Адже Верховна Рада України, яка вже відходить, стає більш лояльною до низки питань. І нам буде дещо легше відпрацьовувати конституційні питання зараз, ніж із новими депутатами. Хтось із них буде зовсім новим, доки у війде у справи, а хтось гарячкуватиме після передвиборчих баталій, вноситиме дисонанс і неприйняття тих чи інших питань”, - сказав Володимир Кличников, який представляє проросійську частину кримського політикуму.

Інакше дивляться на проблему змін до кримської конституції в республіканській організації Народного Союзу “Наша Україна”. У її прес-службі повідомили, що уважно відслідковуватимуть дії Верховної Ради Криму. Тут погоджуються, що зміни в Конституції АРК потрібні, але такі, щоб вони не суперечили українському законодавству і не стимулювали прояви сепаратизму. І важлива деталь – розглядати ці зміни уже після виборів.
XS
SM
MD
LG