Доступність посилання

ТОП новини

В Івано-Франківську планують продовжувати міжнародні художні бієнале.


Іван Костюк

Івано-Франківськ, 10 листопада 2005 (RadioSvoboda.org) - 16 років томe в обласному центрі Прикарпатті відбулась перша в Україні міжнародна художня виставка „Імпреза”. Участь у ній взяли десятки художників з нашої держави та з-за кордону. В експозиції були представлені митці зі світовою славою. Зараз в Івано-Франківську планують продовжувати організацію таких мистецьких фестивалів.

„Імпреза-89” – мистецька виставка, яка дотепер є знаковою для багатьох художників не лише в Україні, але й поза її межами. Саме наприкінці минулого століття в Івано-Франківську зуміли організувати першу міжнародну художню виставку в державі. Її планували проводити в межах бієнале, себто кожні два роки. Проект вдалося повторити 5 разів. Після того забракло і коштів, а також ентузіастів, які змогли б продовжувати цю справу. 17 івано-франківських художників об’єднались у ці дні і презентували експозицію „Імпреза: шістнадцять років потому”.

Перед проведенням виставки відбувся круглий стіл, в якому взяли участь художники, мистецтвознавці, бізнесмени та представники влади. Художник Мирослав Яремак, який брав участь у першій „Імпрезі”, так охарактеризував одну з причин проведення такої виставки та конференції:

„Згадати тих людей, які були в той час, працювали задля виставки, брали участь в „Імпрезі”. І хоча б якимось чином подумати (адже пройшло 16 років). Адже народилась і виросла дитина, це вже підліток. Одним словом, це частина життя”.

Однією з тих установ, на базі яких відбувалась перша „Імпреза”, був Івано-Франківський художній музей. На думку художника та скульптора, людини, що вигадала саму ідею „Імпрези” Ігоря Панчишина, зараз музей просто забув про цю унікальну акцію: „Дуже шкода, що Художній музей, який залишився відповідальним за залишки „Імпрези”, про це не згадав. Він про це не згадав, просто ніяк не згадав”.

У виступах мистецтвознавців з Івано-Франківська та Львова, а також у промові патріарха українського малярства Опанаса Заливахи, була висловлена думка, що „Імпрезу” варто продовжувати, навіть якщо ця міжнародна виставка відбуватиметься в якійсь іншій жанровій формі. Як виявилося, цю ідею підтримує відділ сучасного мистецтва вже згаданого Івано-Франківського художнього музею, про що заявив його керівник Ростислав Котерлін:

„Сьогодні питання стоїть так. „Імпреза” не закінчилась. І наша зустріч тут є тому підтвердженням. І ми можемо зараз ставити питання про те, щоб продовжити цю тему”.

Представники влади та бізнесу погодились з тим, що міжнародна художня виставка мала б і далі відбуватись в Івано-Франківську, адже участь у минулих „Імпрезах” брали митці зі світовим ім’ям. Учасники конференції також обговорили можливість створення в Івано-Франківську музею сучасного мистецтва.
XS
SM
MD
LG