Доступність посилання

ТОП новини

Про партійне життя в Криму.


Володимир Притула

Симферополь, 11 листопада 2005 (RadioSvoboda.org) - Перебуваючи цього тижня у Криму, лідер Соціал-демократичної партії України (об’єднаної) Віктор Медведчук заявив, що покине велику політику, якщо його партія програє наступні парламентські вибори. Водночас, він повідомив, що об’єднані есдеки ні з ким на виборах не блокуватимуться.

Віктор Медведчук прибув до Криму, щоб, окрім іншого, взяти участь у проведенні зборів зі створення ініціативних груп для збору підписів під вимогою проведення референдуму про вступ України до НАТО та Європейського Союзу. Проінспектувавши партійні лави в Криму, Віктор Медведчук, втім, відмовився відповідати на запитання журналістів про те, який відсоток голосів СДПУ(о) розраховує отримати, сказавши, що він не гадалка.

10-11 жовтня лави своє партії у Криму інспектував і лідер СПУ Олександр Мороз. Однак, до Симферополя він завітав лише у п’ятницю ввечері. А до цього він побував у Керчі та Ялті, і відвідав Масандрівські підвали, де, очевидно, дегустував знамениті кримські вина. Олександр Мороз відвідує Криму уперше після того, як республіканську організацію Соціалістичної партії очолив відомий київський підприємець Петро Устенко. Після цього кримські соціалісти розпочали видвати газету, з’являтися у місцевому телеефірі та провели кілька публічних акцій, чим викликали гнів кримських комуністів. Їхній лідер. Народний депутат України Леонід Грач на останньому мітингу обізвав соціалістів “зрадниками високих ідеалів захисту трудящих”.

Самі комуністи активно продукують різні “ліві” організації у розрахунку на розширення свого електорату. Останньою виникло Кримське молодіжне об’єднання “Разом з Грачем”. Сам Леонід Грач зараз більше представляється не як лідер кримських комуністів, а як голова Всеукраїнського об’єднання “Нащадки Богдана Хмельницького”. Місцеві спостерігачі прогнозують, що до кримського парламенту комуністи підуть під цим брендом.

Чи підуть кримські “регіонали” під брендом Віктора Януковича стане відомо у суботу, коли в Симферополі пройде конференція республіканської організації Партії регіонів. Раніше в Криму було створене об’єднання “Блок Віктора Януковича”, до якого окрім “регіоналів” увійшло місцеве відділення партії “Російський блок” і “Російська громада Криму”. Однак, ці проросійські організації останнім часом трусять внутрішні конфлікти, а сам Віктор Янукович нещодавно заявляв про намір йти до українського парламенту з Партією регіонів самостійно. Його приклад можуть наслідувати і місцеві лідери “регіоналів”.

А от Народний Рух України, вірніше, його кримська крайова організація уже визначилася – вона йтиме на вибори разом з Меджлісом кримськотатарського народу. Про це повідомив лідер кримських рухівців Леонід Пилунський. Він повідомив, що 12 листопада у Симферополі відбудеться партійна конференція, в якій візьмуть участь лідер НРУ, міністр закордонних справ України Борис Тарасюк і глава Меджлісу кримськотатарського народу, народний депутат України Мустафа Джемілєв. Після конференції пройде позачергове засідання Меджлісу і таким чином цей політичний союз буде укладений.
XS
SM
MD
LG