Доступність посилання

ТОП новини

Грузія не має претензій до України в царині поставок зброї.


Віктор Міняйло

БМП - 1
Київ, 11 листопада 2005 (RadioSvoboda.org) – Прем’єр-міністри України Юрій Єхануров і Грузії Зураб Ногаїделі висловили задоволення з рівня військово-технічного співробітництва. Про це вони заявили після переговорів, які відбулися сьогодні у Києві. Чи дійсно так все чудово в українсько-грузинській військовій співпраці?

Каменем спотикання в українсько-грузинському оборонному співробітництві стали 40 бойових машин піхоти, які Україна поставила до Грузії. Одразу кілька мас-медій повідомили, що Україна поставила неякісну зброю. Українська сторона заявила, що техніка вийшла з ладу через неправильну експлуатацію.

Обидва прем‘єри сьогодні одностайно запевняли, що ця проблема на зустрічі не порушувалася.

“Це таке неіснуюче питання наших відносин і це питання не обговорювалося на рівні прем’єрів”, - зазначив Зораб Ногаїделі.

“Я так розумію, що ці питання будуть вирішені без допомоги прем’єр-міністрів”, - додав Юрій Єхануров.

То можливо це питання вирішувалося на рівні міністрів оборони України і Грузії. Говорить прес-секретар грузинського посольства в Україні Дачо Хорчелава:

“Министр обороны встречался с премьером вместе с нашим премьером, встречался и со своим колегой. Что они обсуждали – неизвестно”.

Не знає що обговорювали міністри оборони обох країн і прес-секретар українського оборонного відомства Андрій Лисенко:

“Це не міністр до міністра, а уряд Грузії до Уряду України, і там робоча зустріч міністрів. Що вони там говорили, я не можу поки що вам нічого сказати”.

Більше про цю зустріч може сказати експерт Центру досліджень армії конверсії та роззброєння Сергій Згурець:

“Цей візит, як стверджують деякі люди обізнані з ситуацією, мав зафіксувати, що Грузія насправді не має жодних претензій до України, і що насправді це певний реверанс в бік того, що претензій до української сторони не існує.

У відповідь українська сторона зацікавлена в співпраці, надати інші зразки техніки для збройних сил Грузії.

Цей скандал активно роздмухує Росія. У разі створення підстав для того, що українська сторона погано ставитья до Грузії, то це буде вигідно насамперед Росії. І я думаю, що рішення Саакашвілі відправити міністра оборони розставити певні точки в цій ситуації є достатньо важливим для самої Грузії.

У російській пресі проходила інформація, яка на 70% є правдивою, що українська сторона готова додатково поставити техніку для Грузії.

А звідки інформація? Насправді вона виходить з того, що це сьогодні найбільш пекуча тема у взаєминах України і Грузії у військовому сегменті. По друге, якби був офіційний візит міністра оборони Грузії і вони мали б певний план, то програма була б озвучена. Насправді ніхто нічого не говорить і усі знають, тобто люди, які обізнані, асоціюють візит міністра саму у цьому контексті”.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG