Доступність посилання

ТОП новини

Керівники кримських ЗМІ і журналісти закликають український парламент внести зміни до закону про вибори Верховної Ради України.


Володимир Притула

Симферополь, 14 листопада 2005 (RadioSvoboda.org) - Кримські журналісти і керівники мас-медіа закликають український парламент внести зміни до закону про вибори Верховної Ради України. Сьогодні у Симферополі пройшов “круглий стіл”, на якому журналісти і медіа-експерти нвазвали цей закон недемократичними та ухвалили звернення до народних депутатів з конкретними пропозиціями таких змін.

Уже кілька місяців у Криму триває дискусія довкола норм нового закону “Про вибори депутатів Верховної Ради України” у частині участі у виборчому процесі засобів масової інформації. Елементом такої дискусії став “круглий стіл” „Свобода слова та закон про вибори народних депутатів України”, організований Республіканським комітетом з інформації АРК і кримською громадською організацією “Наша Україна”.

Каже Антрій Іванець, представник “Нашої України”, один з організаторів “круглого столу”: “Закон, який прийняли в липні законодавці в основних своїх моментах є кроком вперед. Частина нових позитивних положень стосується і ЗМІ. Але, на жаль, декілька положень, що стосується прав журналістів, діяльності ЗМІ під час виборів однозначно, на мій погляд, є кроком назад”, – вважає Андрій Іванець.

Медіа-юрист Кримського інформаційного прес-центру Нариман Абдурешитов більш категоричний в оцінці багатьох положень згаданого закону. Він називає його загрозою свободі слова і каже про головні проблеми, закладені у ньому: (переклад) “Головні, це , на мій погляд, те, що діяльність газети може призупинити будь-який кандидат у депутати. Він вирішуватиме – це матеріал достовірний чи не достовірний. Ще один небезпечний момент – діяльність мас-медія маже призупинити не суд, а виборча комісія. І ще погано – будь-яка партія чи блок може вимагати спростувань за рахунок редакції. Якщо таких партій буде багато, то редакції просто фізично не зможе це зробити, бо по закону, не може змінити обсяг, періодичність і наклад. Тобто, Чотири-полосна газета може не вмістити всі матеріали у відповідь”, - вважає Нариман Абдурешитов.

Втім, думки учасників “круглого столу” поділилися. Зокрема, медіа-експерт, політолог Олександр Стариш навпаки вважає, що закон надзвичайно чітко обмежує можливості “чорного піару” і “медіа-кілерства”, а в ньому необхідно лише змінити частину 10 статті 71, яка дозволяє позасудове закриття засобів масової інформації, якщо вони порушують виборче законодавство. За словами, Олександра Стариша, інші ж положення закону принесуть суспільству більше користі, аніж шкоди.

Але учасники “круглого столу”, а це - керівники ЗМІ, журналісти та медіа-експерти, висловили занепокоєння станом законодавчого забезпечення свободи слова та діяльності засобів масової інформації під час виборів до парламенту України та органів місцевого самоврядування у 2006 році. Андрій Іванець продовжує: “Форум журналістів Криму, фактично круглий стіл, можна так назвати, оскільки тут представлені були декілька десятків головних редакторів, провідних журналістів, медіа-експертів Криму, то після напруженої праці виробив свою позицію з цього питання і запропонував народним депутатам України суттєво вдосконалити положення цього закону”, – повідомив Андрій Іванець.

У згаданому зверненні до народних депутатів відзначається, що нові вимоги законодавства обмежують можливість професійної роботи мас-медіа під час виборів. Таким чином, ставиться під сумнів свобода слова та можливість усвідомленого вибору кримчан та громадян України в інших регіонах. Автори звернення закликали до невідкладного втручання парламенту у ситуацію, законодавчо скасувавши положення, які передбачають можливість тимчасового припинення діяльності ЗМІ без рішення суду за поданням Центральної або окружної виборчої комісії, а також чітко визначивши поняття політичної агітації і політичної реклами.
XS
SM
MD
LG