Доступність посилання

ТОП новини

Признання вцілілої смертниці.


Василь Зілгалов

Прага, 14 листопада 2005 (RadioSvoboda.org) – У світі продовжують обговорювати наслідки терактів 9 листопада в Аммані, столиці Йорданії. Цієї неділі йорданські телеканали показали зізнання уцілілої смертниці з Іраку. Як виглядає зі слів офіційних осіб в Аммані, смертниця, Саджіда ар - Рішаві, є дружиною загиблого організатора вибухів у столиці Йорданії, які забрали близько 57 людських життів. Сьогодні про очевидне безумство терористів і вбивства ні в чому неповинних людей говорила під час зустрічей з ізраїльськими і палестинськими чільниками державний секретар США Кондоліза Райс.

Минулої неділі йорданські канали показали зізнання іракської смертниці Саджіди ар - Рішаві, які були в знешкодженому вже поясі смертниці. Вона розповіла, що її чоловік Алі Хусейн ар – Шімері загинув як смертник під час вибуху на весіллі в амманському готелі “Радіссон”. Із зізнання Саджіді ар- Рішаві стали відомі деякі подробиці організації терактів 9 листопада в йорданській столиці.

“5 листопада ми домовилися з моїм чоловіком про поїздку до Йорданії із фальшивими іракським паспортами на імена – Алі Хусейна –Алі і Саджіди Абдель Кадір Латіфі. Ми дочекалися білого авто, яке приїхало за нами. У ньому сиділи водій і ще один чоловік. Ми прибули в Йорданію і мій чоловік, що нас доставив сюди, організовував усе це”.

Із зізнання смертниці стало відомо, що вона - сестра вибитого раніше американцями у Фалуджі Саміра Мубарака Атруса ар- Рішаві, одного з найближчих соратників керівника іракської “Аль - Каїди” Абу Мусаба аз-Заркаві. Троє загиблих 9 листопада в Аммані смертників були іракськими бойовиками з сунітської пустинної провінції Анбар, котра межує з Йорданією.

У телевізійному зізнанні Саджіда Рішаві також розповіла:

“В Йорданії ми наймали помешкання. Ми мали два пояси смертників. Мій чоловік одяг один на мене, інший на себе. Він вчив мене як застосовувати його, з’єднувати дроти і як контролювати пояс. Ми прибули до готелю, де мали здійснити операції в Йорданії. Ми найняли авто і прибули до готелю 9 листопада, зайшли всередину. Мій чоловік зайняв місце в одному кутку, а я – в іншому. Тут якраз відбувалася весільна церемонія, були жінки, діти. Мій чоловік підірвав себе. Я спробувала також, але це не вдалося. Я попрямувала до виходу. Люди бігли назовні, і я вибралася з ними”. Офіційні представники Йорданії повідомили, що заява терористів про відповідальність за ці теракти в Аммані допомагала знайти уцілілу смертницю, бо представники “Аль-Каїди” заявили про чотирьох смертників і йорданські сили безпеки кинулися на пошуки четвертої уцілілої учасниці. Яку і знайшли в неділю у одному з передмість Амману.

Король Йорданії Абдулла Другий зауважив, що “побачити весільну церемонію і привести туди свою дружину, щоб підірвати себе – це треба бути божевільним”.

“Ясно, що трагедії, котрі мали місце в Йорданії, стаються у світі повсюдно від Азії до Росії, до мусульманських арабських країн, у Європі і Америці. Це явище змушує нас об’єднатися, бо лише таким чином ми зможемо взяти гору над екстремізмом, коли ми разом, а не поодинці”. Державний секретар США Кондоліза Райс у понеділок провели переговори з керівниками Ізраїлю і Палестинської автономії, під час яких ішлося про пошук шляхів прискорення процесу мирного врегулювання в регіоні. Не обминули учасники переговорів і проблему тероризму, зокрема, держсекретар США сказала:

“Сьогодні ми сподіваємося на мир, оскільки міжнародна спільнота об’єдналася у історичній боротьбі з тероризмом. На Близькому Сході почали зрозуміліше говорити про проблему тероризму, усвідомлюючи, що ніяке національне протиборство і релігійні вчення не в змозі узаконити вбивства ні в чому не винних людей”.

Держсекретар США Кондоліза Райс вирішила продовжити свій візит у регіоні, щоб активізувати мирний процес. Вона має намір відвідати також і Йорданію.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG