Доступність посилання

ТОП новини

Футбольна команда "Форум українців Чехії" й далі перемагає.


Мар’яна Драч

Едуард Данилаш отримує Кубок зимового турніру міста Праги 2004-го року. (Фото з архіву Форуму українців Чехі)
Прага, 14 листопада 2005 (RadioSvoboda.org) - Українська громада в Празі святкує спортивну перемогу. Футболісти "Форуму українців Чехії" у неділю з рахунком 3:2 виграли матч у празької команди "FC Pragis FV Plast Satalice", таким чином вийшовши на перше місце за результатами цього ігрового півріччя. Що саме допомагає українцям перемагати і яке значення має ця команда для українців у Чехії?

Неділя. Околиця Праги. На небі хмари. Матч починається з голу у ворота українців. Вболівальники, переважно це українські заробітчани, не приховують своїх емоцій. Не бракує гострих слів, але атмосфера піднесена. Гра на чужому полі, а вболівальників за "Форум українців" удвічі більше, ніж за місцевих чеських футболістів. Поєдинок напружений і зрештою українці вириваються вперед.

Як взагалі виникла така команда, унікальна для Чехії? Слово тренеру і одночасно капітанові Едуардові Данилашу:

"Я один із засновників цієї команди разом з Борисом Чикулаєм. Ми разом цю команду заснували ще чотири роки тому після міжнародного турніру, коли тут, у Чехії, брало участь 20 команд з 20 країн. Після того у нас така виникла думка, що можна б організувати тут футбольну команду".

Українські спортсмени починала грати в З-ій празькій лізі – найнижчій. І кожного року рухалися на сходинку вище. Нині "Форум українців Чехії" грає у першій лізі "Б". За результатами цього року команда на першому місці в своїй підгрупі. Запитую у вболівальників, чому вони приходять підтримувати "Форум українців"?

Вболівальник 1

- Тому що я дуже люблю футбол, тому що я вболіваю за Україну і тому, що це найкращий відпочинок, який можна собі уявити.

Вболівальник 2

- Тому що ми хочемо підтримати єдину українську команду, яка тут грає у Чеській республіці. В першу чергу тому. З другої сторони, вони пропагують Україну як таку.

Вболівальник 3

- Я приехал из Днепропетровска. Я здесь уже около 5 лет и мне очень приятно здесь видеть украинскую команду в Чешcкой республике.

Вболівальник 4

- Я вболіваю, бо сам українець, а вболіваю за українську команду, бо бачу що є в них перспектива подальша. А друга така причина, що бачу корупцію в чеському футболі, бо два-три матчі, де наші українці програли, вирішували пенальті.. Третя причина, щоб показати чехам, що українці чогось варті. Вони всі бачать, що ми чорнороби. Треба показати, що ми щось можемо - і в футболі, і маємо два театри, і хор один-другий-третій, що ми і культурну програму можемо зробити, і спортивну.

Дарувати спортивне свято непросто. Присутній на недільному матчі колишній чеський футбольний функціонер у розмові з радіо "Свобода" висловив здивування, чому навіть найменші чеські команди мають спонсорів, а українці, які впевнено перемагають, потерпають від браку фінансів. Капітан Едуард Данилаш каже, що зараз все тримається на ентузіазмі:

"Ентузіазм таких як я - ще 5-6 хлопців, які підтримують фінансово команду. Форму самі перемо. Форму самі собі купили. Платимо за гру, тренування, поле все самі оплачуємо".

Хотілося з`ясувати і те, чи зіштовхувалася українська команда з проблемою хабарництва в чеському футболі, про що згадував один зі вболівальників:

"Ні, про корупцію нічого не можу сказати. Ми на такому рівні граємо, що корупції майже тут немає ще".

Рівень, звісно, можна вдосконалювати. Втім, для семилітнього вболівальника, який у неділю прийшов на празький стадіон підтримувати "Форум українців Чехії," вже зараз команда поза конкуренцією:

"Тому що вони на першому місці і вони найкращі".

Голоси вболівальників:

"Форум! Форум! Форум!" (оплески) ...

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG