Доступність посилання

ТОП новини

Чого очікує Євросоюз від України напередодні самміту “Україна – ЄС”?


Богдана Костюк


Київ, 16 листопада 2005 (RadioSvoboda.ua) - Європейський Союз очікує від України впровадження реальних політичних та економічних реформ, домовленість про які зафіксована у Плані дій Україна – ЄС. Про це 1-го грудня в українській столиці ще раз нагадають офіційному Києву на зустрічі керівництва України та голів держав і урядів країн Євросоюзу Києві. та Австрії. стане важливою подією у розвиту відносин між Києвом і Брюсселем, визначивши напрямки подальшого співробітництва і шляхи подолання проблем, яких залишається чимало у євроінтеграції України. Чого вимагає ЄС від України напередодні київського самміту сьогодні розповідали керівник місії Європейської комісії Ієн Боуг та посли Великобританії та Австрії.

Європейський Союз вітає прогрес України у царині свободи слова і впровадженні політичних реформ ініціативу створення офіційним Києвом “дорожньої карти” для розв’язання придністровського конфлікту та намір співпрацювати у сфері європейської безпеки. На цьому наголосив Посол Великобританії Роберт Брінклі – представник держави, котра нині головує в Євросоюзі. Але чимало роботи чекає на Україну попереду, зазначив британський дипломат:

“Контекст, в якому проходитиме українсько-європейський самміт у Києві, у багатьох відношеннях надихає. Але, безумовно, Україна повинна і надалі впроваджувати політичні та економічні реформи, домовленість про які зафіксована у Плані дій Україна – ЄС. Це найкращий спосіб активної євроінтеграції України. Крім того, ми досі чекаємо на затвердження українським парламентом законів, які стосуються лібералізації торгівлі. І Президент Ющенко, і уряд України наголошували, що вступ до Світової організації торгівлі – це пріоритет держави, але поки що відповідні законодавчі зміни відсутні”.

Голова представництва Єврокомісії Ієн Боуг нагадав, що ЄС підтримує намір України вступити до СОТ, і коли це станеться – можна буде починати переговори про створення зони вільної торгівлі між Україною та Євросоюзом. А поки що:

“Я спостерігаю за палкими дебатами, які відбуваються у Верховній Раді України, і це підтверджує, що в Україні існує широкий спектр поглядів щодо вступу держави до ЄС і СОТ. Євросоюз неодноразово наголошував, що наша позиція така: ми вважаємо, що вступ до ЄС принесе Україні чимало переваг. Але переконати у цьому співвітчизників має нинішня влада у Києві. І відповідь на питання, коли Україна приєднається до СОТ і розбудовуватиме зону вільної торгівлі з Євросоюзом, мають вирішити українські громадяни”.

А представниця Австрії, що від 10го січня наступного року перебере головування в ЄС, - Сігрід Беркі - нагадала, що у першій половині 2006-го року буде переглянуто впровадження Плану дій “Україна – ЄС”. Відповідно до наявності чи відсутності прогресу у реформах всередині України.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG