Доступність посилання

ТОП новини

Юлій Тимошенко – “Людина року – 2004”.


Богдана Костюк

церемонія нагородження
Київ, (RadioSvoboda.org) - 7-го листопада у Посольстві Польщі в Україні нагорода “Людина року 2004” 15-го міжнародного економічного форуму знайшла свого героя. Вірніше – свою героїню, якою стала екс-прем’єр-міністр України Юлія Тимошенко. Щоправда, як пояснив голова Програмної ради форуму Зігмунд Бердиховський, нагороду пані Тимошенко отримує не за роботу в якості керівника українського Кабінету Міністрів, а як одна з лідерів Помаранчевої революції і людина, чия діяльність остаточно зруйнувала Європу доби “холодної війни” і сприяла демократичним змінам в Україні. Але сам процес нагородження Юлії Тимошенко премією “Людина року” розтягся на два місяці.

Згідно з планами організаторів 15-того Міжнародного економічного форуму, героїня Помаранчевої революції Юлія Тимошенко мала стати окрасою і головною гостею цього представницького зібрання у польському містечку Криниця. Отримувати премію пані Тимошенко повинна була 7-го вересня. Натомість, цього дня її було звільнено з посади прем’єр-міністра України, і доля нагороди “Людина року” за 2004-тий рік лишалася невідомою.

Аж доки Програмна рада не привезла статуетку, через два місяці по закінченні криницького Форуму, до Києва, де і вручила її Юлії Тимошенко. Як повідомив директор Програмної ради Форуму Зігмунд Бердиховський,

“Ми відразу у вересні розповсюдили заяву до польських та українських інформаційних агенцій, в якій спростували твердження окремих журналістів, видань і політиків щодо політичного рішення НЕ присуджувати пані Тимошенко нагороди. Ми зразу пояснили, що наш Форум є політично не заангажованою, незалежною інституцією. Наші рішення є остаточними і такими, що не підлягають змінам. Стосовно нагородження пані Тимошенко, ми не користувались жодною кон’юнктурою, не піддавалися жодному тиску чи з середини Польщі, чи з-за кордону. МИ тоді ж – у вересні – повідомили, що, оскільки пані прем’єрка не змогла прибути на Форум у Криницю, ми самі прибудемо до Києва і вручимо їй нагороду”.

Юлія Тимошенко зазначила, що розцінює визнання “Людиною року 2004” як нагороду усім тим громадянам України, які під час Помаранчевої революції вибороли своє право впливати на політику і на політиків:

“Я вважаю, що це та нагорода, яка стосується усіх людей, які стояли на Майдані, які вибороли собі право будувати свою країну і робити справжній вибір. І я хочу просто, користуючись такою прекрасною нагодою, висловити подяку усім тим, хто боровся за іншу Україну. Незважаючи на те, що сьогодні так бурхливо розгортаються усі демократичні процеси в Україні і не залишилося жодного політика поза критикою, поза увагою суспільства – щоб у вас не виникло таке враження, що щось було зроблено дарма. Що щось було зроблено – а нині воно втратило свою ціну. Це зовсім не так: ми бачимо зовсім іншу Україну, бачимо інший народ та інших політиків”.

І головним завданням українського політикуму та суспільства, - переконана лауреатка польської нагороди “Людина року 2004” Юлія Тимошенко – утримання і розвинення демократичних змін у державі.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG