Доступність посилання

ТОП новини

Угорські фармацевти отримали рекордне замовлення з-за кордону.


Василь Плоскіна

Угорщина, 18 листопада 2005 (RadioSvoboda.ua) – Рекордне замовлення щодо виготовлення 100 мільйонів ампул з вакциною проти пташиного грипу отримали з-за кордону угорські фармацевти. Фаховий міністр Єне Рац визнав, що такого великого попиту на угорські ліки ще ніколи не було.

Винахід угорськими вірусологами цієї осені сироватки, яка має захистити пацієнтів від хвороби пташиного грипу, а також експериментальні щеплення групи добровольців перед телекамерами викликали велику зацікавленість закордонних експертів. Не дивлячись на те, що вакцина повинна пройти міжнародну експертизу у березні наступного року, міністерство з питань охорони здоров’я Угорщини вже зараз отримує солідні замовлення на цю сироватку з-за кордону. За підрахунками фармацевтів, собівартість виготовлення однієї дози таких ліків (а це одна ампула) становитиме приблизно 5 дол., таким чином, кажуть вони, на світовому ринку ліків ціна вакцини може зрости від 25 до 30 дол. за ампулу.

Виступаючи днями перед членами кабінету з питань національної безпеки Угорщини, керівник міністерства у справах охорони здоров’я країни Єне Рац наголосив, що після отримання міжнародного сертифікату на угорську сироватку його відомство готове укласти угоди з закордонними партнерами на 500 мільярдів форинтів, або 2 млрд. 500 млн. дол США у перерахунку. На думку Раца, такі інвестиції, серед іншого, потрібні для збільшення потужностей фармацевтичної галузі Угорщини.

Своєчасність таких заходів, за його словами, щоразу підтверджують інформаційні повідомлення з країн Південно-Східної Азії. Крім того, безпосередня небезпека виникнення епідемії прихована у неконтрольованій міграції водоплавної птиці. Як відомо, кілька тижнів тому загиблих птиць, уражених вірусом H5N1 виявили в дельті Дунаю на території сусідньої з Угорщиною Румунії. Тим часом у Хорватії знайшли мертвих лебедів з цією інфекцією всього за півтора десятка кілометрів від угорського кордону, по той бік якого знаходиться Дравський національний заповідник – один із найбільших у регіоні, де гніздяться або ж зупиняються під час міграції рідкісні види диких птахів.
XS
SM
MD
LG