Доступність посилання

ТОП новини

МЗС міняє послів.


Віктор Міняйло Київ, 17 листопада 2005 (RadioSvoboda.org) - До кінця року Президент призначить 24 послів України, повідомив журналістам перший заступник міністра закордонних справ України Володимир Огризко на засідання прес-клубу МЗС. За його словами, замінять посла і в Росії, але коли саме і хто це буде уточнити відмовився.

“Кадрових проблем Міністерство закордонних справ не переживає”, - одразу запевнив журналістів перший заступник міністра Володимир Огризко. Він повідомив, що призначення послів іде за планом:

“Цей процес з початку року іде планомірно, нормально і впевнено. З початку року Президент призначив 16 послів. На початку року їх було 10, і от останні дні 16. На сьогодні ми чекаємо агремани ще на 14 послів. Ми цей процес пришвидшити не можемо. Це закономірне і законне право держави розглядати, вивчати кандидатуру. Є певна процедура узгодження між відомствами цієї кандидатури, на яку потім держава дає згоду. Хочу вас запевнити, що протягом найближчих тижнів ми отримаємо агреман ще не цю групу. Таким чином загальна кількість складе 30. Це такі країни, як США, Великобританія, Іспанія, Німеччина, Румунія, Португалія і так далі. Прошу, не хвилюйтеся, все буде нормально! До кінця року усі посади, які потрібно будуть заміщені і це нормальний, звичайний процес”.

Але журналісти продовжували хвилюватися. Особливо за посла України в Росії. На запитання чому затримується призначання: чи ніхто не хоче їхати до Росії, чи Росія не хоче того, кого пропонує Україна Володимир Огризко відповів:

“Як і в інших країнах так само відбуватиметься ротація. І це теж процес об‘єктивний. Ми виходимо з того, що і в Росії найближчим часом відбудуться зміни. Це якраз той момент, який до прийняття рішення не обговорюється і не дискутується. Ця тема починає обговорюватися, коли ми виходимо на завершальну стадію. Поки стадія не є завершальною, мені прокоментувати цю справу важко. Але зміни відбудуться”.

Оскільки Володимиру Огризку це питання прокоментувати важко, за коментарем ми звернулися до народного депутата з парламентського комітету з питань європейської інтеграції Михайла Ратушного:

“Я думаю не дивлячись на процедуру необхідності отримання агреману, зовнішньополітичне відомство України затягнуло з призначенням послів. Якщо не у всіх державах, то в таких важливих, як та ж сама Російська Федерація. Тому що маючи досвід спілкування з українцями, які знаходяться на заробітках в Російській Федерації, і інші питання… Фактичгно рік українське посольства в Москві не представляє інтереси української держави. Громадяни говорять про невизначеність, неефективність роботи. Як може Україна рік в своїй діяльності після помаранчевої революції не мати повноважного і ефективного представника в Москві, щоб знати і реагувати на потреби та виклики. Я вважаю – це великий мінус. Це не тільки стосується посла в Російській федерації, це стосується і послів в інших, важливих для України державах”.

І наостанок трохи статистики. Цього року Президент України Віктор Ющенко звільнив 17 послів за кордоном. У листопаді призначив послів у Нідерландах, Македонії, Кубі та Ізраїлі. Звільнив посла в Іраку, призначивши його послом у Сербії і Чорногорії. Частина посад послів залишалися вакантними із часів президентства Леоніда Кучми.

За даними прес-служби МЗС, Україна має 119 дипломатичних представництва за кордоном, з них 80 посольств. 25 послів ще не призначені.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG