Доступність посилання

ТОП новини

Візит Нурсултана Назарбаєва у Дніпродзержинськ.


Геннадій Сахаров 17-го листопада розпочався візит президента Республіки Казахстан Нурсултана Назарбаєва в Україну. Головною метою візиту є переговори президентів Украни і Казахстану. Проте свій візит пан Назарбаєв розпочав не з Києва а з районного центру - Дніпродзержинська.

Це вже другий за п’ять років приїзд президента Казахстану в Україну і до Дніпродзержинська. Кожного разу, перебуваючи в Україні, Нурсултан Назарбаєв на короткий час заїздить до цього міста щоб відвідати вище професійне училище, де він навчався у 60-ті роки, коли цей заклад називався просто профтехучилищем.

Цього разу училище святкує своє 80-тиріччя. Біля входу до училища встановлена меморіальна дошка на честь Назарбаєва. Не кожне профтехучилище готує майбутніх президентів і цей факт у Дніпродзержинську вирішили увічнити. Біля входу Нурсултан Назарбаєв і Юрій Єхануров, котрий зустрів на летовищі і супроводжував президента Казахстану у поїздці, проголосили короткі промови. На урочистих зборах тези цих промов були суттєво розвинуті. Говорилося про традиційні зв’язки, близкість і дружбу наших народів, які поєднав великий степ, згадували Tараса Шевченка і його солдатчину. Пан Назарбаєв подарував своїй вчительці і директорові училища казаський національний одяг, училищу – комп’ютерний клас.

Йшлося і про майбутні переговори президентів.

Юрій Єхануров:

“Особливого змісту надає участь у нашому святкуванні президента Казахстану Нурсултана Абішевича Назарбаєва, випускника вашого училища. Його перебування у вашому місті проходить у рамках офіційного візиту в Україну, який є продовженням плідного діалогу між нашими країнами на вищому рівні. Завтра президенти вестимуть переговорний процес у Києві. Я впевнений що нинішній візит пана президента стане важливим поштовхом для реалізації домовленостей, досягнутих президентами наших держав на зустрічі в Астані у травні і у Казані в серпні.”

Нурсултан Назарбаєв:

“У наших переговорах ми вестимемо розмову про інтеграцію наших економік у галузі енергетики, транспортних комунікацій, обміну товарами широкого вжитку і надходження казахстанських інвестицій в Україну. Гадаю що це буде корисно для обох наших народів”.

Назарбаєв і його вчителька
Президент Казахстану повідомив що серед питань, що обговорюватимуться з Віктором Ющенком 18-го листопада будуть участь Казахстану у добудові нафтопроводу Одеса-Броди і транспортування казахстанської нафти у напряму Балтійського моря, що водночас забезпечить нафтою нафтоперегінні заводи Укроаїни.

Юрій Єхануров додав:

“Зараз розпочалася активна робота на рівні міністерств, на рівні підприємств. Ми також обговоримо питання про створення спільних підприємств з видобування та транспортування ґазу. Ми у цьому дуже зацікавлені. І на майбутнє - техніка, яку ми виробляємо, у тому числі у Харкові, співробітництво у космічній галузі. Ми також дуже зацікавлені у тому щоб наше літакобудування було достойно оцінене у Казахстані.”

На дуже короткій пресконференції Нурсултан Назарбаєв зазначив:

“Україна є одною з найбільших країн європейського континенту. Ми маємо традиційні дружні відносини, спільну історію і культуру. Використовуючи це інтеграційні процеси треба використовувати на благо наших держав і наших народів” – сказав президент Республіки Казахстан Нурсултан Назарбаєв.
XS
SM
MD
LG