Доступність посилання

ТОП новини

Вперше в історії НАТО штаб-квартиру альянсу відвідали в Брюсселі українські митці.


Брюссель, 17 листопада 2005 (RadioSvoboda.ua) - Сьогодні, вперше в історії НАТО, його штаб-квартиру в Брюсселі відвідав український мистецький бомонд. Письменники Володимир Цибулько, Лесь Танюк, кінопродюсер й голова спілки кінематографів Олександр Коваль, зірки попу й року Руслана Лижичко, Славко Вакарчук, й Олег Скрипка. Ба більше - це не був офіційний візит, але гостей з украни приймав Генеральний Секретар альянсу Яап де Хооп Схефер.

Брюссель, 17 листопада 2005 (RadioSvoboda.ua) - У намаганні поширити серед українців більше позитивної інформації про альянс, то НАТО вдається до різних закладів про інформування українців про діяльність військово-політичного альянсу.

А нинішня спроба привернути до себе увагу в Україні виявилася досить оригінальною – українські зірки знайомилися сьогодні з альянсом і активно висловлювалися про місце України в Європі та НАТО.

Руслана турбує, чи є наміри керівництво НАТО щирими: “Можна, звичайно, подякувати за запрошення НАТО української делегації. Єдине, що мене турбує питання, чи може сьогодні ті хто з нами зустрічаються не згідно свого мандату, що можна їм говорити, що не можна, тому що цілий час у брифінгу наголошується, що НАТО – це є політична організація, військова звичайно, але і політична. Хочеться якось поговорити дуже відверто. Я не буду займатись пропагандою НАТО ніколи в житті, не буду займатися пропагандою політики ніколи в житті. Я швидше роблю тут свої власні висновки. Я бачу, що Європа хоче бути з нами у спільноті”.

Якщо Руслана не збирається поширювати філософію НАТО в Україні, то Славко Вакарчук ще не визначився – можливо так, можливо ні: “Ми маємо деякі запрошення, в тому числі у миротворчий корпус у Лівані. Також ми готові пристати на будь-які інші пропозиції. Ми поїдемо завжди туди, де нас чекають, де є наші співвітчизники, яким потрібна наша моральна і емоційна підтримка. Моя думка одназначна в одному – Україна європейська країна, вона має бути частиною Європи”.

Сам по собі приїзд української мистецької еліти в НАТО Олег Скрипка вважає дуже важливим: “По-перше, я дуже радий, що така акція зорганізована. Це дуже розумні методи пропаганди. Якщо ми можемо назвати це. Дуже гарно активну інтелектуальну частину українського суспільства запросити у штаб-квартиру НАТО. Дійсно, ми є носіями передових демократичних ідей в українському суспільстві. Українське суспільство в основному спрямоване на майбутнє, на модерн, на відновлення своєї європейської традиції, яка, до речі, не пов’язана з СРСР, тому реваншистські ідеї, ідеї, які сьогодні культивуються мас-медіа, в Україні вони насправді не мають підтримки навіть сентиментальної і тим паче інтелектуальної в Україні. Навіть сам факт, що ми сюди приїхали, а ті люди, які тут, вони мають дуже великий авторитет у суспільстві, просто той факт, що ми побували у штаб-квартирі, то це вже дуже велике досягнення до (слово незрозуміле) вступу у НАТО і до Європи в Україні”.

Кінорежисер О.Коваль шкодує, що українці так мало знають про діяльність альянсу.

Олександр Коваль: “НАТО – це велика справа, бо коли у понятті НАТО в головному законі записано, що якщо когось образили, то значить, що образили усіх. А Україні сьогодні треба захищатися. Від кого? Та в нас он старший брат чотириста років. Чим це кінчиться? Коли Жириновський заявляє, що “ми завтра будєм мить сапоги в Індійском окєанє”. Розумієте? Так що нам в НАТО конче потрібно. Просто конче потрібно”.

Після тривалих брифінгів ген секретар НАТО Яап де Хооп Схефер провів екскурсію для українських гостей по території штаб-квартири НАТО, після чого сторони обмінялися компліментами.

Чи зможуть українські митці, повернувшись додому, вплинути на поліпшення іміджу НАТО в Україні? Покаже час.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG