Доступність посилання

ТОП новини

Предстоятель УАПЦ: „Єдина Помісна Православна Церква в Україні буде. Але, без втручання політичних сил...”


Петро Каландирець

Предстоятель УАПЦ, митрополит Київський і всієї України Мефодій
18 листопада у канцелярії Української Автокефальної Православної Церкви в Києві відбулася прес-конференція Предстоятеля УАПЦ, митрополита Київського і всієї України, Владики Мефодія. Присутніх журналістів ознайомили з точкою зору УАПЦ на причини невдалих переговорів про об”єднання в єдину церкву з УПЦ Київського Патріархату.

„Поєднання не стало реальністю з однієї причини. Воно не побудоване з боку Патріарха Філарета у дусі любові.

У перші дні проведення двосторонніх переговорів я не вірив у їхній швидкий успіх. Сталося так, що Українська Автокефальна Православна Церква має багато парафій, які свого часу відійшли до нас саме з УПЦ КП, бо були ображені цією конфесією і відчули на собі справжнє фізичне насильство.

Я пропонував зберегти на перших початках структури обох церков і відновити молитовно - євхаристійне спілкування. Далі протягом двох чи трьох років, скільки потрібно, шукати шляхи для повного поєднання і порозуміння, щоб прижитися і духовенство обох церков не відчувало на собі тиску. На жаль, історія свідчить, що після ранішніх поєднань мав місце фізичний тиск. Для прикладу можу навести історію з покійним нині Патріархом Володимиром (Романюком), прах якого почиває біля стін Святої Софії. Я впевнений, стовідсотково, що його вбили. Я знаю, що проти нього робилося. Тоді, після смерті, був депутатський запит. Цим і обмежилося...”

За словами Предстоятеля УАПЦ, Владики Мефодія, тиск на вірних церкви з боку Київського Патріархату, приміром у Вінницькій області, не припинявся навіть у дні, коли тривали переговори про об”єднання. „Поки митрополит Вінницький Владика Роман з іншими єпископами та духівництвом брали участь у переговорах, представники УПЦ КП насильницьки захопили храм Української Автокефальної Православної Церкви у Вінниці. За таких умов - про яке поєднання може йти мова?

Ми неодноразово зверталися до Патріарха Філарета з проханням проявити добру волю і повернути УАПЦ приміщення стилобату Андріївського Кафедрального Собору, який по всіх документах передано УАПЦ. У відповідь чуємо: „А для чого вам його віддавати, ви і так будете з нами”.

Ми готові іти на будь-які поступки для творення єдиної Помісної Церкви. Я відмовився від участі у виборах на посаду нового Предстоятеля. Це ж зробили і усі наші єпископи.

Ми просили лише, щоб на спільному Соборі на посаду Патріарха претендував не один Філарет, а були й інші кандидати. Пропонували організувати жеребкування. Але глава УПЦ КП і це не прийняв...

Зі всього видно, що процес об”єднання Патріарх Філарет хотів використати не для реального єднання, а лише з метою ліквідації Патріархії нашої церкви, тобто центру УАПЦ. Тоді б усі наші парафії в Україні не мали б юридичної сили”. Предстоятель УАПЦ висловив думку щодо неможливості продовження переговорів з Українською Православною Церквою Київського Патріархату на умовах Патріарха Філарета.

Владика Мефодій:

„Крапку у цьому процесі поставило оприлюднене днями звернення єпископату УПЦ КП із закликом до вірних та духівництва УАПЦ самовільно переходити під омофор Патріарха Філарета. Образно це можна передати на прикладі, як ваш сусід говорить вашим дітям: які ви погані! - і пропонує їм піти у прийми до нього.

Я виступив перед своїми священиками і сказав, що якщо хтось бажає перейти до Патріарха Філарета – йдіть з Богом. Ніхто їх переслідувати не буде. Нехай ідуть з Богом. Якщо хочуть залишатися з рідною матір”ю-церквою – нехай залишаються”.

Митрополит Київський і всієї України Мефодій переконаний, що створення в Україні єдиної Помісної Православної Церкви неможливе без участі найбільшої Православної Церкви в Україні - Української Православної Церкви Московського Патріархату.

„Єднання Православ”я в Україні є нашою мрією і в цьому об’єднані повинні взяти участь усі гілки православ’я. Воно буде. Але піде іншим шляхом, без втручання жодних політичних сил.

Я думаю, що буде міцніти держава, і тоді церква стане на шлях поєднання, бо церква не може бути відокремленою від народу.

Наша церква готова на будь-які поступки з метою створення справді єдиної Помісної Православної Церкви. Ми хотіли б, щоб Українську Церкву визнали усі православні церкви”.

Предстоятель УАПЦ вважає, що підписавши поширену заяву єпископату УПЦ КП, Патріарх Філарет порушив християнські норми. „Він відкрито, через телебачення і пресу, звернувся до віруючих УАПЦ із закликом переходити до нього, відрікатися від керуючого єпископа. Це все одно якби ми зараз звернулися до вірних УПЦ КП і запитали їх – з ким ви? Ви ж знаєте, що ніколи Вселенський Патріарх не прийме і ніхто не зніме з Патріарха Філарета анафему. Що ви чекаєте? Але ми ж так не кажемо. Ми підтримуємо з ним контакти, молимося за його здоров”я. Доки він є главою УПЦ КП, ця структура тримається єдиною. У випадку відходу Філарета від керування по здоров’ю чи на пенсію там почнуться розколи і чвари, бо мають море угруповань, і буде шалена боротьба.

Звернення Патріарха Філарета ще раз засвідчила його небажання вести конструктивні переговори, присвячені об”єднавчому процесу. Але Українська Автокефальна Православна Церква залишається на позиціях необхідності побудови єдиної Помісної Церкви в Україні і сподівається на скору участь у переговорах і УПЦ Московського Патріархату. Ми не відкидаємо і можливість продовження діалогу з УПЦ КП. Навіть після такої заяви. Мусимо прощати один одного...”,- сказав Глава Української Автокефальної Православної Церкви.
XS
SM
MD
LG