Доступність посилання

ТОП новини

Україна “пішла слідами Росії”, відмовившись від польських свиней?


Єва Поштар Варшава, 18 листопада 2005 (RadioSvoboda.ua) - Україна дивиться косим оком на польських свиней, кажуть у Польщі. Минулого понеділка українські ветеринарні служби попросили польську сторону не ввозити в Україну живих свиней. Київ хотів перевірити сертифікати й з’ясувати, чи відповідає польська свинина ветеринарним нормам.

Неофіційно деякі польські політики кажуть, що Україна збирається посилити митні процедури на ввіз м’яса з Польщі і хоче таким чином припинити незаконні дії фірм-експортерів. Експерти у Польщі занепокоєні, що в дійсності Україна має намір закрити український ринок для товарів з Польщі.

Є й такі, що у забороні експорту свиней із Польщі вбачають ще й політику.

Янoвi Доброшy, депутатoвi польського парламенту, це нагадує недавнє рішення Росії про цілковите припинення експорту польських харчів:

- Якщо ми сьогодні чуємо, що подібно починає поводитися Україна, тоді вже є якась цілеспрямованість. З’являється питання: хто має в цьому свою користь?

Інші у Польщі дають більш обережні оцінки, себто без емоцій. Адже під час свого візиту в Москву міністр закордонних справ Польщі Стефан Меллер визнав випадки незаконних дій польських фірм. Зараз уже відомо, що прокуратура в місті Тарнув веде слідство в подібній справі. Інший депутат Сейму Еугеніуш Гжещак з Польської селянської партії каже, що справою експорту польських харчів мають займатися професіонали – аграрії з уряду.

- Справою повинні зайнятися міністерство економіки, не міністерство закордонних справ. Слід навести порядок у стандаризації, бо вина також на нашому боці. Треба її докладно окреслити.

У міністерствi сільського господарства поки що не коментують припинення експорту свиней з Польщі в Україну. Кажуть, що перше мають по-діловому вирішити це з українськими партнерами.

Речниця Міністерства сільського господарства Малгожата Ксіонжек лише зазначила, що поляки вже 4 дні дні чекають на пояснення від своїх українських колег.

- Польський головний ветеринар пропонував зустрітися. Лист від ветеринарних служб України дійшов до нас 14 листопада, головний ветеринар Польщі пропонував зустрітися наступного дня, тобто 15 листопада. Ця зустріч не могла відбутися через це, що представники українських ветеринарних служб не мали дійсних польських віз. Отже, головний лікар ветеринарії Польщі сердечно запрошує головного ветеринарного лікаря України до Польщі, щоб вирішити цю справу.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG