Доступність посилання

ТОП новини

Німецькі політики підбивають підсумки першого року після Помаранчевої революції.


Надія Кандиба Київ, 22 листопада 2005 (RadioSvoboda.org) - Через рік після Помаранчевої революції в Україні німецькі коментатори та політики підбивають досить критичні підсумки діяльності нового керівництва. Серед позитивних моментів називається передусім зрілість громадянського суспільства.

“Революція загниває”, - так назвало свою статтю, присвячену першій річниці Майдану, інтернет-видання німецького часопису „Spiegel“. “Помаранчевий блиск зійшов – революція розчаровує своїх дітей”, - написала газета “Hamburger Abendblatt“. Про “протверезіння після революції” повідомляє перший канал німецького телебачення ARD. Суперечки в новому українському керівництві, які загальмували реформи, не пройшли непоміченими і в Німеччині. Говорить представник фракції соціал-демократів у німецькому Бундестазі Ґерд Вайскірхен:

“Негативним є те, що всі очікування так і не виправдалися. Але після такої грандіозної перемоги демократії завжди настає період, коли на речі починають дивитися реальніше. Але до цього протверезіння додається ще й те, що учасники революції пересварилися між собою і в їхніх лавах стався розкол. Це дуже сумно”, - сказав Ґерд Вайскірхен.

Серед головних досягнень перетворень в Україні він назвав те, що вдалося “прорвати корумпований режим Леоніда Кучми та вийти на шлях побудови справжньої демократії”. У зв”язку з цим німецькі політики звертають увагу на велике значення для демократичного майбутнього України наступних парламентських виборів. Дехто з них вже навіть заявив, що готові знову їхати на вибори до Верховної Ради міжнародними спостерігачами. На думку німців, громадянському суспільству в Україні теж ще рано розслаблятися.

Один із заступників голови Бундестаґу, представник партії “Союз-90/Зелені” Катрін Ґьорінґ-Еккарт зауважив:

“Помаранчева революція призвела до змін не завдяки перевороту, а шляхом нових виборів. Наслідком такої “м”якої“ революції стало те, що в країні не відбулося радикального розриву зі старими структурами та елітами, а спостерігається навіть певна послідовність”, - зауважила Ґьорінґ-Еккарт.

За таких умов, продовжила вона, фундаментальне значення набуває контрольна функція з боку вільних засобів масової інформації, незалежної юстиції та громадянського суспільства. Нове керівництво Німеччини, у свою чергу, має намір супроводжувати Україну на шляху реформ та сприяти її зближенню з євроатлантичними структурами. Це, до речі, записано навість у коаліційній угоді, яку підписали соціал-демократи та блок християнських партій.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG