Доступність посилання

ТОП новини

У Дніпропетровську День Свободи відзначали без трибун і мітингів. Повідомляє Геннадій Сахаров.



Дніпропетровськ, 23 листопада 2005 (RadioSvoboda.ua) - Центральний майдан у Дніпропетровську, який рік тому вирував помаранчем, 22-го листопада розділяв прихильників помаранчевої революції і Партії Реґіонів. Ліворуч майдану були встановлені біло-сині намети, праворуч – помаранчеві. Мітингів і трибун не було. Народний Союз Наша Україна і партія Пора встановили кілька яток, у яких роздавали газети, транслювалася телепередача з київського Майдану, всіх хто змерз, напували кавою і чаєм. Майоріли прапори НСНУ, Української Народної партії, Пори, Української Національної Асамблеї, синьо-жовті державні і червоно-чорні. Поряд зібралися члени партії “Батьківщина”, котрі пройшли походом до Театру опери та балету де минулого року проходили мітинги Партії Реґіонів і поклали на східці театру жалобний вінок на знак програшу Януковича на минулих виборах і побажань йому того самого на майбутніх.

Члени Партії Реґіонів у санітарних масках на обличчях з іншого боку майдану зі своїх яток роздавали газети і летючки та вітаміни, пояснюючи що цим лікують перехожих від помаранчевої зарази. Поряд з синіми стояв зелений намет партії Єдина Україна. Сині і помаранчеві не змішувалися, жодних ексцесів чи сварок не було.

Відповіді людей, котрі підходили до помаранчевих яток, на запитання що їх сюди привело:


Дівчина: “Я минулого року після школи кидала рюкзак і прибігала сюди. Це я вважаю своїм особистим святом, святом свободи. Зараз я чую багато розмов про те що люди скаржаться: “Нічого не відбулося” – Відбулося! Це зовсім інше. Це зовсім інший етап історії.”

Школяр: “Бажання висловити свою підтримку Віктора Ющенка. Я стояв на Майдані у Києві. Сьогодні для мене дуже велике свято. Мої батьки поїхали до Києва. Зараз вони стоять на Майдані. А я тут, я до школи ходжу.”

Літній чоловік: “День Свободи. Маємо надію що при новому президенті будемо краще жити. Дай йому удачі, здоров’я побільше, щоб він свою програму виконав в ім’я великої перемоги України. Я відчуваю свято у душі.”

Заступник голови обласної організації Народного Союзу Наша Україна Олександр Соколик зазначив:


“Я вважаю що свято вдалося. Тому що сьогодні зібралися друзі, хто разом з нами робив помаранчеву революцію. Бо сьгодні день спілкування друзів. Просто друзів. Ми прийшли, ми без мітингів, без промов, без закликів. Сюди приходять не з примусу а за покликом душі.”

Увечері на дніпропетровському майдані відбувся фейєрверк на честь Дня Свободи.
XS
SM
MD
LG