Доступність посилання

ТОП новини

“Звуки життя”: Фізкульт-привіт.


Київ, 23 листопада 2005 року.

Здоров’я дитини - що може бути важливішим для батьків? Для держави - це мало би мати не менше значення - бо бадьорі діти - запорука того, що завтра нація буде сильною. А як держава піклується про здоров’я своїх маленьких громадян? Кілька уроків фізкультури на тиждень здебільшого не викликають поваги в учнів та їхніх батьків. Спортивні майданчики - у плачевному стані, а спортзали у школах потребують ремонтів. Але спорт - все-таки необхідний. У якій же формі треба заохочувати дітей до здорового способу життя, і як це роблять за кордоном? Сьогодні, у Звуках життя - "Фізкульт-привіт". З Микитою Моісеєвим.

Чи зможе доросла людина пробігти шістдесят метрів за десять секунд? А підтягнутись десять разів? Логіка підказує – якщо це по силі тринадцятирічній дитині (а саме такими є шкільні нормативи), то дорослий зробить це елементарно. Але життя дає зовсім іншу відповідь – і у цьому переконувався Макс Хортицький.

Аудіозапис програми. Перший випуск:

Батьки активно опираються формалізованому підходу до занять з фізичної культури, які мали би радувати дітей і бути улюбленими - це підтверджує і спортивний міністр Юрій Павленко. Каже - прогулюють або приносять довідки з лікарні - аби тільки їх звільнили від уроків фізичного виховання. Але зазвичай прогулюють уроку діти старші - малеча ж і нормативи має не такі складні, і заохотити її легше. Так, зокрема, і робиться в одній з Фастівських шкіл, де зранку була Леся Штогрин.

Аудіозапис програми. Другий випуск:

Якщо для школярів молодших класів урок фізкультури - справді задоволення і відпочинок, то для старшокласників цей предмет числиться вже у списках "найскладніших та найгірших". У Львівських школах сотні учнів дев’ятих-одинадцятих класів звільнені від занять фізкультури... На відміну від львів’ян, британські школярі проблем із душовими кабінами не мають - можливо тому фізкультура - це один з улюблених уроків для дітей, а батьки прагнуть, аби їхні чада потрапляли у школи із якомога кращим спортивним устаткуванням. Чим ще пояснити таку любов?

Аудіозапис програми. Третій випуск:

Переробити систему спортивної освіти мріє міністр. Однак втілювати міністерські задуми будуть звичайні вчителі. Чи мають майбутні фізруки бажання і натхнення, аби привчити дітей до спорту? Більшість з них – не хочуть працювати у школі – їх вабить робота у фітнес-клубах та басейнах....

Аудіозапис програми. Четвертий випуск:
XS
SM
MD
LG