Доступність посилання

ТОП новини

Як поляки згадують річницю Помаранчевої революції.


Єва Поштар Варшава, 23 листопада 2005 (RadioSvoboda.ua) - "Помаранчева революція змінила Україну та світ"; "Україна очікує від Польщі подальшої підтримки своїх реформ", - такі заголовки рясніють сьогодні в польській пресі та електронних медіа. Польща згадує першу річницю Помаранчевої революції в Україні і з симпатією, але і з турботою про майбутнє. Політики, з якими говорила у Варшаві наша кореспондентка Єва Поштар, наголошували на важливості подій в Україні для Європи, і польсько-українських відносин.

Войцєх Рошковскі, євродепутат від партії Закон та Справедливість (PIS) каже, що Помаранчева революція змінила Україну й Європу, але в першу чергу пригадала цій Європі, що все ж таки існує незалежна Україна, це не ерзац держави.

Войцєх Рошковскі: “Для більшості європейців Україна - це була лише назва. Більшість європолітиків бачила Україну як держву, що є в сфері російської політики, і спеціально тому не протистояла. Тому мені здається, що Помаранчева революція була дуже важливою, щоб доказати світові: україн і- це не росіяни, по-друге, що вони хочуть власну державу, і по-третє, що вони хочуть демократичну державу, до якої не будуть втручатися росіяни”.

Віце-спікер польського парламенту і водночас лідер партії "Самооборона", Анджей Лєппер рік тому був у Києві. Виступав на телевізійному 5-му каналі, підтримував протест журналістів цієї станції.

Анджей Леппер: “Я за те, щоб польсько-українські відносини якнайкраще розвивалися. Та щоб Україна могла якнайшвидше приєднатися до Євросоюзу. Щоб Україна розвивалася на свою користь і користь своїх громадян”.

Всі коментатори польської преси пишуть сьогодні про конфлікти серед лідерів Памаранчевої революції. Про те, що нова влада в Україні не взялася серйозно за боротьбу з корупцією, не просуває вперед потрібні економічні реформи, що населення розчароване, бо рівень життя не став помітно кращим. І що врешті-решт, сьогодні Україна насправді не є ближчою до ЄС, ніж рік тому. Павел Грась з Громадянської Платформи (PO) говорить, що все це веде до того, що Ющенко має найменшу підтримку українських громадян.

Павел Грась: “Це нормально, що в час великих революційних перетворень народжуються великі надії. Але на практиці їх рідко вдається втілити життя. Звідти береться розчарування. Вірю, маємо надію, що українські політики скористаються з польського досвіду. Уже тепер маємо позитивні відгуки із таборів В. Ющенка і Ю. Тимошенко, вірю що ці негаразди і тріщини, які зараз серед лідерів коаліції свободи, будуть усунені, а ситуація буде більш стабільною”.

Польські політики різних таборів все ж таки наголошують на тому, що сьогодні Україна є набагато вільнішою та демократичнішою, ніж будь-коли в своїй історії. А це в якійсь мірі є заслугою підтримки з Польщі, яка і надалі повинна допомагати Україні на шляху державних, економічних і політичних трансформацій.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG