Доступність посилання

ТОП новини

“Звуки життя”: Важити чи вижити?


Київ, 24 листопада 2005 року.

«Поки товстий схудне, худий здохне», — так народна українська мудрість віддзеркалюється у прислів’ї. Всесвітня організація охорони здоров’я вважає, що в багатьох країнах ожиріння набуло ознак епідемії. Це стосується й України. Людей з надмірною вагою стає більше, насамперед серед малозабезпечених верств населення. Якщо бракує грошей на м’ясо, люди змушені наїдатися картоплею. Приблизно так відгодовують свиней. Чому ж українці так невпинно гладшають, і чи можна цей процес припинити? Сьогодні, у Звуках життя - "Важити чи вижити?” з Микитою Моісеєвим.

Ожиріння може не лише вкрасти роки життя, а й погіршити його якість. Спочатку йдеться про психологічний дискомфорт, але з роками він переростає на страждання від супутніх хвороб. П’ятдесяти семи річний Василь каже, що хоче, але не можне схуднути, і у своїх проблемах звинувачує сучасну культуру харчування.

Аудіозапис програми. Перший випуск:

Люди майже одностайні у своїх прагненнях: секс, ситість і сон. Психологи твердять, що ці задоволення сприймаються однією структурою мозку, а тому є такими, що навзаєм себе доповнюють і в певних межах замінюють. Деякі люди мають звичку жувати у ситуаціях нервових напружень, стресів, хронічної втоми й депресії. Про психологічне підґрунтя ожиріння розповідає психолог Наталія Кухтіна.

Аудіозапис програми. Другий випуск:

Правильне вживання їжі не передбачає поспіху та метушні, лікарі радять пережовувати кожен шматок по тридцять разів. Життя диктує зовсім іншу швидкість існування, і тому обід у фаст-фуді для багатьох українців став звичною справою. Швидкість, з якою їжа зникає у голодних шлунках киян, заміряла Леся Штогрин. У Сполучених Штатах мешкають одні з найбільших громадян на планеті. Парадокс - але два найпопулярніші телеканали там - про їжу і спорт. І обидва американці дивляться, не вставаючи з дивану - каже Нью-Йоркський кореспондент радіо Свобода Юрій Дулерайн.

Аудіозапис програми. Третій випуск:

«СХУДНУТИ РАЗ І НАЗАВЖДИ!» Подібну рекламу можна побачити в метро, на зупинці тролейбуса чи на стовпі біля вашого дому. Лікарі кажуть, що не втративши здоров’я, схуднути раз і назавжди не можна. Але можна все розмаїття гастрономічних насолод звести до розумного рівня. Чимало дієт випробувала на собі кореспондентка Звуків життя Наталія Коваленко. Її досвід боротьби із власною зайвою – у репортажі.

Аудіозапис програми. Четвертий випуск:
XS
SM
MD
LG