Доступність посилання

ТОП новини

Cловаччина передасть свій досвід європейської інтеграції Україні - прем’єр Словаччини Мікулаш Дзурінда в інтерв''ю радіо "Свобода".


Оксана Пеленська Прага, 24 листопада 2005 (RadioSvoboda.ua) – У четвер до Словаччини з дводенним офіційним візитом прибув голова уряду України Юрій Єхануров. Він також бере участь у роботі Центрально - Європейської Ініціативи, що засідає у відомому словацькому курорті П’єштяни. ЦЕІ була створена в 1989 році групою держав Центральної та Східної Європи, щоб налагодити багатостороннє співробітництво у політичній та соціально-економічній сферах. Зараз до ЦЕІ, крім України, входить ще 15 держав. Прем’єр Словаччини Мікулаш Дзурінда у середу дав ексклюзивне інтерв''ю радіо "Свобода" про перспективи співпраці з Україною.

Словаччина належить до країн – нових членів Європейського Союзу. Як може словацький досвід допомогти Україні на її шляху до Європейського Союзу ?

Мікулаш Дзурінда: - Ми передамо наш досвід Україні - розповімо, де лежать моменти ризику, що, як і коли потрібно зробити, щоб Україна виконала потрібні критерії. Тут важливий також політичний діалог, і я радий, між нашими країнами цей діалог багатий. Я зауважив, що саме цього місяця міністр оборони України був у Словаччині, а в Україні були наш держсекретар міністерства закордонних справ пані Вашарійова і заступник міністра юстиції пан Ліфшиц. Хотів би також згадати, що кілька днів тому наш уряд ухвалив документ під назвою “Пропозиції допомоги Словаччини Україні у виконанні плану Європейський Союз - Україна”. Ну і сьогодні ми розмовляємо в переддень візиту до Словаччини прем’єра України. Тобто можливостей діалогу є багато, і ми хочемо ці можливості з користю для України запропонувати.

- Європейський Союз нещодавно почав обговорювати спрощення візового режиму для громадян України. Чи можуть українці розраховувати на те, що Словаччина полегшить їм візовий режим, хоча б так, як це зробив ще один сусід України – Польща. Зокрема, безвізовий транзитний переїзд через Словаччину.

- Без сумніву – так. Гадаю, що наш візовий режим дуже близький до того, що існує між Польщею та Україною. Ми зробимо все для того, щоб подорожі у Словаччину чи через Словаччину були легшими, ніж досі. Для цього потрібно, щоб у наших переговорах ми були чесними і правдивими. А бути чесними і правдивими - означає, щоб добре працювали взаємні договори, щоб лібералізацією безвізових контактів не зловживалось. Ми прагнемо, щоб наші відносини мали позитивний розвиток. Україна – наш найбільший сусід, ми усвідомлюємо, що наше благополуччя прямо залежне від благополуччя наших сусідів, тому робитимемо все, що в наших силах, аби в Україні все було гаразд.

- Чи планує Словаччина ближчим часом відкривати нові переходи на словацько-українському кордоні, наприклад, у селі Велке Слеменце - на українському боці це село Малі Селменці?

- Так, ми зацікавлені в тому, щоб якнайшвидше відкрились навіть не один, а два прикордонні переходи. Один – це той, про який Ви згадували, в селі Велке Слеменце - Малі Селменці, а також в Чієрна Соломоноу. Плануємо також реконструкцію митних пунктів у Малій Березній та Вишнє Нємецкому.

- У Східній Словаччині живуть тисячі етнічних українців. Як може сьогодні підтримати Словаччина їхню культуру, мову, роботу шкіл, бібліотек, видавництв ?

- Гадаю, що ми це робимо. Ми їм допомагаємо так само, як громадянам інших національних меншин. Ми намагаємось підтримувати українську меншину. Ось приклад. З року в рік в державному бюджеті ми збільшуємо кошти на підтримку культури національних меншин. Для цього маємо і добрий інструмент – це міжурядова словацько-українська комісія з національних меншин, освіти і культури. Ми зацікавлені в тому, щоб усі громадяни почувалися у нас, як удома, і водночас розвивали свою національну культуру.

- Чи ви плануєте візит в Україну?

- Я був в Україні у червні минулого року перед президентськими виборами, був у Києві та Ужгороді. Я зустрічався і з лідером тодішньої опозиції, а нині президентом паном Ющенком. Можливо, що колись, може наступного року я в Україну дуже-дуже радо завітаю.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG