Доступність посилання

ТОП новини

Американські експерти сподіваються на відновлення єдності “помаранчевих”.


Сергій Куделя Вашингтон, 24 листопада 2005 (RadioSvoboda.ua) - Реставрація старої влади в Україні можлива за умови перемоги Віктора Януковича на парламентських виборах та збереження розколу всередині так званої помаранчевої коаліції. Про це говорили американські експерти під час засідання у вашингтонському Фонді Карнегі, присвяченому першій річниці Помаранчевої революції. Вони відзначили значне падіння рівня суспільної довіри до лідерів протестів, перш за все до Президента Віктора Ющенка та екс-прем’єра Юлії Тимошенко. Саме це, на думку експертів, робить реальною загрозу реваншу тих сил, які протидіяли Помаранчевій революції минулого року.

Суспільне розчарування та розколи у таборі переможців завжди відбуваються із завершенням революцій, каже професор політології Стенфордського університету Майкл Макфол. Отже Україна не стала винятком. Водночас, за словами Макфола, висока конфліктність української політики притаманна усім розвиненим демократичним державам:

“Події останнього року стали переконливим свідченням демократичності політики в Україні. Службовців обвинувачують у корупції - і вони йдуть у відставку з уряду. В автократичних державах ніхто не йде у відставку через обвинувачення у корупції. Називаєте прем’єр-міністра некомпетентною - і вона звільнена. Критики вказують на недоліки роботи влади, і все це друкується у незалежних ЗМІ. Таке не можливо у закритих суспільствах – лише у відкритих”.

Схожої думки і експерт Дому Свободи та президент “Помаранчевого кола” Адріан Каратницький. Він вважає, що Ющенко вчасно усвідомив недієздатність уряду Юлії Тимошенко і слушно відправив його у відставку. Директор відділу Росії та Євразії Фонду Карнегі Андерс Ослунд позитивно оцінює діяльність нового прем’єра Юрія Єханурова і називає його головним досягненням - припинення розмов про реприватизацію. Саме невизначеність у цьому питанні, за переконанням Ослунда, спричинила падіння промислового виробництва та уповільнення росту ВВП в останній рік.

Як зауважив Майкл Макфол, відповідальність за погіршення економічних показників повинен нести не лише Прем’єр-міністр, але й Президент, який все ще зберігає широкі повноваження. Головну загрозу від введення в дію наступного року політичної реформи Адріан Каратницький вбачає у втраті керівниками виконавчої влади контролю над членами уряду:

“Перерозподіл владних повноважень послабить президента. Однак, якщо у вас існує неструктурована коаліція, яка складається з різних сил, тоді президент зможе заповнити вакуум і вплинути на неї. Однак одним із невдалих елементів нової конституції є послаблення повноважень Прем’єр-міністра. Їх отримує навіть не спікер парламенту, а голови парламентських фракцій. І у дезорганізованому парламенті кожний міністр може щодня бути відставлений. Це зменшує дисципліну виконавчої влади, і у цьому найбільша загроза”.

Обговорюючи склад майбутньої правлячої коаліції у парламенті, професор Майкл Макфол назвав позитивним для демократії результат, за якого жодна політична сила не отримає переважної більшості. Це, на його думку, унеможливить диктат з боку окремих особистостей і змусить політичних конкурентів шукати компроміс. На думку експертів, повернення у прем’єрське крісло Віктора Януковича стане поразкою для усіх лідерів Помаранчевої революції. Отже, американські дослідники сподіваються, що усвідомивши це, колишні союзники подолають особисті конфлікти і знову об’єднаються, принаймні вже у наступному парламенті.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG