Доступність посилання

ТОП новини

Про партійне життя в Криму.


Володимир Притула

Симферополь, 25 листопада 2005 (RadioSvoboda.Ua) - Кримський реском Комуністичної партії трудящих вимагає від органів правопорядку порушити кримінальну справу за фактами крадіжки і хуліганства з боку представників Комуністичної партії України. Поки комуністи виясняли, хто з них лівіший Маркса, Кримська організація Партії захисників Вітчизни знайшла собі нового лідера, ним став народний депутат України Валерій Горбатов, якого кілька місяців тому виключили з Народного Союзу “Наша Україна”.

У Кримському рескомі Комуністичної партії трудящих повідомили, що під час одного з останніх мітингів на центральному майдані Симферополя з намету, в якому роздавали агітаційний матеріал, невідомі люди вкрали прапор КПТ і сумку, що належала одному з агітаторів. Зловмисники потім втекли до приміщення Кримського рескому Компартії України. Вони ж прокололи колеса автомобіля Компартії трудящих. Представники останньої заявили, що КПУ “систематично влаштовує провокації і застосовує брудні піар-технології стосовно опонентів". Автори заяви закликали правоохоронців знайти і покарати зловмисників. У Кримському рескомі Комуністичної партії України цю заяву Компартії трудящих не прокоментували.

Там у четвер пройшли політичні консульнації керівника всеукраїнської партії “Російський блок” Олександра Свистунова і 1-го секретаря кримського рескому Компартії України Леоніда Грача. За попередніми даними, лідери кримських комуністів і місцевих російських націоналістів вирішили об’єднатися, створивши для участі у виборах у Криму виборчий Блок “Нащадки Богдана Хмельницького”; зараз однойменну громадську організацію очолює Леонід Грач.

Раніше Російський блок в Криму співрацював з Партією регіонів, навіть створивши у вересні політичне об’єднання “Блок Віктора Януковича”. Два тижні тому кримські керівники Російського блоку раптово вийшли з цієї партії і пішли до “регіоналів”, за що їм пообіцяли місця у всеукраїнському виборчому списку. Очікувалося, що на республіканському рівні кримські “регіонали” отримають від київського партійного начальства дозвіл на створення кримського передвиборчого Блоку Януковича. Однак, інформація про переговори Олександра Свистунова з Леонідом Грачем свідчить, що комбінація набагато складніша. Місцеві спостерігачі припускають, що за нею стоїть Російське консульство в Симферополі, деякі співробітники якого активно консультують і Леоніда Грача і лідерів Російського блоку. На думку спостерігачів, поділивши кримський електорат між Партією регіонів і комуністами Грача, проросійські сили зможуть об’єднатися після виборів.

Тим часом Кримська організація Партії захисників Вітчизни своїм новим лідером обрала народного депутата України, екс-прем’єр-міністра автономії Валерія Горбатова. Раніше він входив до Народного Союзу “Наша Україна”, але після конфлікту з головою кримської організації цієї партії Володимиром Шклярем, був виключений з неї. Представляючи Валерія Горбатова партактиву, лідер Партії захисників Вітчизни Юрій Кармазін заявив, що той після виборів знову очолить уряд автономії. Очікується, що ця партія приєднається до виборчого блоку “Наш Крим”, активісти якого теж відійшли від “Нашої України”.

Ще одине передвиборче об’єднання днями створили у селищі Первомайському, де пройшла установча конференція Кримського виборчого блоку політичних партій “Народний блок Литвина”. Його заснували регіональні організації Народної партії, Української селянської демократичної партії і Всеукраїнського об’єдинання лівих “Справедливість”, а очолив – екс-міністр АПК Криму Анатолій Корнійчук.
XS
SM
MD
LG