Доступність посилання

ТОП новини

В Одесі відзначили 100-річчя місцевої „Просвіти”.


Петро Каландирець

Президія урочистої конференції
Одеса, 25 листопада 2005 (RadioSvoboda.Ua) - В рамках святкувань проведена Всеукраїнська науково-практична конференція „Просвіта: минуле, сучасне і майбутнє”, у бібліотеках міста організовані виставки. Вперше до святкувань долучилася обласна державна адміністрація.

Одеська „Просвіта” має славну історію, адже була одним з найпотужніших інтелектуальних українських осередків на Півдні України. Вона виникла у 1905 році і незважаючи на перешкоди з боку російського царизму і шовінізму відстоювала українську думку. Лише за рік існування „Просвіта” поповнилася і налічувала близько 500 активістів. Серед її провідників був відомий у ті часи громадський діяч Михайло Комаров. Це була інтелектуальна сила, яка спрямовувала свої зусилля саме на українське національне відродження. У часи УНР одеська „Просвіта” була потужною силою. Підтримала становлення незалежної України одеська „Просвіта” і після розпаду СРСР. Нині „Просвіта” найактивніше працює і у таких містечках як Іллічівськ, Ананьїв, Татарбунари, Ізмаїл Одеської області.

На святкування 100-річчя Одеської „Просвіти” прибули лідери товариства з інших областей України. Нещодавно подібні урочистості були проведені у Херсоні.

Учасники прес конференції в Одесі
Урочистості в Одесі розпочалися проведенням прес-конференції у приміщенні Південного державного педагогічного університету.

Відповідаючи на запитання журналістів, відповідальний секретар, заступник голови товариства „Просвіта” Микола Нестерчук висловив думку, що за 14 років незалежності не відчувається поліпшень у системі україномовного книговидання, освіти, засобів масової інформації. Натомість спостерігається погіршення ситуації і проблемні питання загострюються.

Професор Київського національного університету імені Тараса Шевченка, заступник голови Всеукраїнського товариства „Просвіта” Олександр Пономарів продовжив цю тему:

Микола Нестерчук
„Можливо ми багато очікували від Помаранчевої революції і від Президента, якого ми усі обирали. Одразу після призначення нових голів облдержадміністрації почалося величезне розчарування. У Одеській, Миколаївській, Донецькій, Луганській, Запорізькій областях вони не володіють українською мовою. Вже який одіозний був Кушнарьов і як з ним воював голова Харківської „Просвіти”, але він казав, що Кушнарьов принаймні говорив українською мовою. Новий не говорив. Чого ми можемо очікувати за цих умов? Все почитається з голови. Як буде чинити керівник, так робитимуть і інші. Минулого року я був у Луганську на обласній конференції „Просвіти”. Мене там запитували, чому київські чиновники заграють лише з російськомовним населенням? Чому Кінах, який приїхав представляти Данилова, перейшов на російську мову? Викликає подив призначення керівником держтелерадіокомпанії людини, яка демонстративно не говорить українською мовою”.

Голова Одеського обласного товариства „Просвіта” Галина Бортник повідомила, що нинішнє керівництво Одеської обласної державної адміністрації позитивно розв’язало проблемне питання з приміщенням для обласної „Просвіти”. Налагоджена співпраця з управліннями культури, освіти.

Активіст товариства „Просвіта” в Одесі Михайло Перегінчук зазначив, що у регіоні існує чимало проблем, які необхідно терміново вирішувати. Він визнав, що державна влада не привертає належної уваги українському національному відродженню.

На прес-конференції стало відомо, що товариство „Просвіта” в усіх регіонах України братиме участь у вшануванні річниці голодомору в Україні 1932 – 33 років.
XS
SM
MD
LG