Доступність посилання

ТОП новини

ЄС має у кілька разів збільшити допомогу Україні - брюссельський експерт Фрейзер Камерун.


Мар’яна Драч Прага, 28 листопада 2005 (RadioSvoboda.Ua) – Європейський Союз має витрачати більше грошей на допомогу своїм сусідам, зокрема, Україні. Таку думку в розмові з радіо "Свобода" висловив провідний дослідник брюссельського Центру європейської політики Фрейзер Камерун.

Спершу кілька слів про нашого експерта. Пан Камерун написав докторську дисертацію у Кембріджському університеті й тривалий час працював дипломатом: спершу британським, а потім на рівні ЄС: очолював політичний відділ представництва Європейської Комісії у Вашингтоні. Автор книг про розширення Європейського Союзу і його зовнішню політику. Одне з останніх досліджень доктора Фрейзера Камеруна торкається корупції, і про нього він розповідав на міжнародній конференції "Бізнес і безпека: хто платитиме?", що відбулася нещодавно в Празі.

- Як же розв''язати проблему корупції на кордонах ЄС?

- Перш за все, потрібно робити все можливе, щоб сприяти росту економіки. Якщо цього не буде, то не буде змоги платити державним службовцям. Так, зокрема існує великий розрив між зарплатами прикордонників: у Фінляндії - 5 тисяч євро на місяць, в Естонії 500 євро, а в Росії зарплата прикордонника 50 євро. Коли існує така різниця, то корупція майже неминуча. Тому можна буде розв''язати цю проблему лише якщо зростатиме економіка і якщо платити належну зарплату прикордонникам й митникам. Також потрібно дбати про етику ваших державних службовців, вимагати від них належної поведінки. Це дуже важливо.

- Чи достатньо робить Європейський Союз, щоб допомогти подолати економічні проблеми в сусідніх державах ?

- Це ганебно, що люди в бідних районах Іспанії отримують у 20 разів вищу допомогу на душу населення ніж у краю Косово чи в Молдові. Ми, у Європейському Союзі, маємо намагатися витрачати більше на наших бідних сусідів, щоб якомога швидше підняти їх до європейських стандартів. Це у наших власних інтересах: якщо ми зможемо поліпшити економічне становище у цих державах, то це відкриває нові ринки для Європейського Союзу. Безперечно, ми повинні витрачати гроші також у нашому регіоні ( з політичних причин цього важко уникнути), але, на мою думку, ми маємо змінити баланс у розподілі коштів.

- Стосовно Україні, що саме Ви пропонуєте?

- Україна нині отримує гроші з фондів ЄС за програмою ТАСІС. Це приблизно 200 мільйонів євро на рік. На мою думку, ми повинні подвоїти-потроїти ці кошти, але пов''язати їх із результатами реформ. Гадаю, що з огляду на розмір і потенційний ринок Україна є великим призом для Європейського Союзу, тому це будуть гроші, дуже добре витрачені.

- Не всі громадяни Європейського Союзі нині це розуміють. Як можна переконати громадськість, особливо у Західній Європі, що український ринок і зрештою у майбутньому членство є великим призом?

- Гадаю, що політичні лідери на рівні держав учасниць, але також на рівні ЄС, мають активніше працювати задля розширення. Це означає, що через 10-15 чи 20 років у складі ЄС можливо буде 40 держав. Такою має бути мета. А в рамках цього Європейського Союзу будуть держави, які хочуть рухатися швидше у деяких сферах. Тому в Європі буде різношвидкісна система. На мою думку, це правильно, навіть зараз в лавах ЄС існують різні підходи, наприклад це стосується зони євро.

Щодо України, то їй також треба допомагати собі, продемонструвати, що це стабільна, мирна і демократична держава. Потрібно поліпшувати імідж України. Багато людей й далі сприймають її через футбольну команду "Динамо"- Київ.

- А Ви бували в Україні?

- Так, кілька разів. Гадаю, що в України великий потенціал. Але вона представляє себе дуже погано. У неї були величезні можливості розпочати речі заново після Помаранчевої революції, але Україна фактично втратила 6-9 місяців, серйозно не проводячи програми реформ. Тому потрібно послідовно проводити реформи і також шукати можливості краще представити себе на рівних рівнях: у спорті, культурі, бізнесі, щоб на Заході був ліпший образ України.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG