Доступність посилання

ТОП новини

Відомий український художник, дисидент Опанас Заливаха відсвяткував своє 80-ліття.


Іван Костюк Івано-Франківськ, 28 листопада 2005 (RadioSvoboda.Ua) - В Івано-Франківському художньому музеї у вихідні відкрилась персональна виставка відомого українського художника, лауреата Шевченківської премії Опанаса Заливахи. Митець, відомий також в Україні та поза її межами як один з найяскравіших представників покоління шістдесятників. У ці вихідні Опанас Заливаха зустрів своє 80-ліття.

26 листопада Опанас Іванович Заливаха, один з найталановитіших українських художників старшого покоління, відзначив своє 80-ліття. З цієї нагоди митець узяв участь у відкритті персональної виставки, організованої в Івано-Франківському державному художньому музеї. Окрім численних робіт, створених художником, в історію держави та її мистецтва Опанас Заливаха увійшов як один із найяскравіших митців, які належали до кола шістдесятників. Можливо, завдяки своєму непересічному талантові, який не вписувався у норми соціалістичного реалізму, художник був перетворений режимом на дисидента.

Один з найближчих друзів Алли Горської, Василя Стуса, В’ячеслава Чорновола, Зеновія Красівського Опанас Заливаха, пройшовши нелегкі життєві шляхи, лише в 1962-му році потрапив до Івано-Франківська. Тут він і організував свою першу персональну виставку. За вказівкою КДБ через кілька днів її демонтували і практично повністю знищили. Про те, як його зустріли в обласному центрі Прикарпаття в ті далекі роки, розповідає сам митець:

„Ви прієхалі і развалілі наш дружний колєктів. Ніби я справді був причиною розвалу якогось монолітного колективу. І це стало головною причиною уваги влади до мене”.

Однією з найвизначніших робіт Опанаса Заливахи став вітраж на шевченківську тему в холі Київського університету. Створив він його 1964 року разом з Аллою Горською та Людмилою Семикіною. За короткий час вітраж було зруйновано, а Аллу Горську по-звірячому вбито. Після того Опанас Заливаха прожив нелегкі роки. Він був засуджений на багато років тюремного ув’язнення в Мордовії. Там він зберігся завдяки друзям і тому, що не піддався системі:

„Усе там залежало від національної свідомості, бо там, у таборі, хотіли зробити з нас інтернаціональну масу. Але в нас спільна мета була не міжнародна, а національна”.

Лише 1988 року після багаторічної заборони влаштовані перші виставки Опанаса Заливахи в Івано-Франківську та Львові, а відтак у Києві. Він також уперше виїжджає зі власними виставками за кордон. Зараз Опанас Заливаха залишається одним із найяскравіших представників українського мистецтва у світі.
XS
SM
MD
LG