Доступність посилання

ТОП новини

На Прикарпатті обговорили проблему поширення пташиного грипу в регіоні.


Іван Костюк

Івано-Франківськ, 29 листопада 2005 (RadioSvoboda.Ua) - На Прикарпатті працює кілька потужних підприємств, які займаються виробництвом курячого м’яса та представляють на вітчизняному ринку курячі яйця. Численні повідомлення про те, що в державі існує можливість поширення пташиного грипу, завдали значних фінансових збитків виробникам, які працюють у галузі птахівництва. Самі ж представники підприємств заявляють, що в Україні нема жодних підстав говорити про поширення цієї хвороби.

Представники торгової марки „Снятинська птиця”, птахофабрики „Авангард”, місцевих органів влади та мас-медіа обговорили ймовірність поширення пташиного грипу в регіоні. Довкола цієї проблеми впродовж останніх кількох місяців ведеться гостра дискусія в центральних засобах масової інформації. Директор товариства з обмеженою відповідальністю фірми „Варто”, яка представляє на Західній Україні торгову марку „Снятинська птиця”, Ігор Попадюк заявив: „Яка існує загроза насамперед в Україні для кожного з нас, для кожного споживача? Ви запитаєте, чи є в Україні курячий грип. Я відповім, що є, що він був тут останні 50 років. А в світі загалом він відомий понад 100 років”.

Однак, як зауважив Ігор Попадюк, дотепер цій проблемі ніхто не надавав особливого значення. Лише після того, як у закордонних та вітчизняних мас-медіа розпочалась справжня істерія, що від курячого грипу можуть масово помирати люди, виробництво у сфері птахівництва зменшилось у кілька разів. Для прикладу, фірма „Варто” впродовж кількох тижнів продавала удвічі менше курячого м’яса, аніж у будь-який інший час. З цього приводу директор фірми „Варто” зауважив: „На сьогоднішній день існує безліч штамів грипу. Останній з них це штам „Хасім М 1”, який вважається особливо небезпечним. Небезпечний він тому, що поки що лише теоретично може передаватися людині”. Це також підтвердив директор птахофабрики „Авангард”, що поблизу Івано-Франківська, Олег Александрович. Він зауважив, що частина споживачів під впливом мас-медіа буквально боялась купувати продукцію птахівників. Зараз ажіотаж довкола курячого грипу дещо влігся. Принаймні на Прикарпатті ситуація стабілізувалася. І це при тому, що на Україні не зафіксовано жодного випадку захворювання на грип.

Однак керівники підприємств, зважаючи на рекомендації Міністерства охорони здоров’я, вжили безпрецедентних заходів, аж до того, що на територію їхніх підприємств не може потрапити жодна стороння людина, а працівники знищили всю домашню птицю і господарство кожного з них було окремо продезінфіковане. Представники фірм у підсумку відверто заявляли, що в розкручуванні таких гарячих тем перш за все зацікавлені виробники вакцини. Однак вони переконані, що вже незабаром увагу міжнародного товариства буде привернуто до інших проблем і курячий грип уже ніхто не згадуватиме.
XS
SM
MD
LG