Доступність посилання

ТОП новини

ТРК “Україна” стає україномовною.


Тарас Марусик Київ, 29 листопада 2005 (RadioSvoboda.Ua) - З 2 січня 2006 року всі фільми i серіали на телеканалах дублюватимуть українською мовою. Тому телерадіокомпанії, діяльність яких ще не відповідає умовам ліцензії, вимогам законодавства і підписаному між ними та Національною радою з питань телебачення i радіомовлення Меморандуму, намагаються встигнути це зробити.

Ще в другій половині жовтня донецька ТРК “Україна” надіслала в Нацраду лист, в якому поінформувала цей конституційний орган, що планує повністю перейти на українську мову до листопада. Після цього Національна рада з питань телебачення i радіомовлення ухвалила рішення провести повторний моніторинг телерадіокомпанії, яка належить компанії System Capital Management (Донецьк), 90% акцій якої перебуває у власності Рината Ахметова.

В кінці жовтня заступник голови Нацради Ігор Курус зазначив, що ТРК “Україна” визнала порушення нею умови ліцензії і при цьому не політизувала дане питання.

І от в кінці минулого тижня Нацрада побувала в Донецьку. Не йшлося лише про перевірку компанії. В прямому етері ТРК “Україна” відбулася розмова на тему української мови в передачах телерадіокомпаній Донеччини. Члени Нацради провели також семінар з журналістами ТРК области, на якому обговорювали мовне питання. Враження від розмови щонайкращі, - каже голова Національної ради з питань телебачення i радіомовлення Віталій Шевченко:

“Були певні побоювання і з нашого боку, і з боку керівників ТРК. Пізніше в розмові вони зізнавалися, що передбачали жорстку і малоприємну розмову, оскільки це є реальною проблемою для багатьох мовників Донеччини. Однак ми дуже конструктивно попрацювали, і я ніскільки не сумніваюся, що після цієї розмови будуть реальні результати”.

Віталій Шевченко зазначив, що це була не додаткова перевірка. Просто Нацрада відклала ухвалення рішення щодо ТРК “Україна” і не помилилася. Віталій Шевченко назвав здійснений цією телерадіокомпанією прогрес унікальним: уперше за такий короткий період мовник виправився:

“Зараз із здивуванням багато керівників загальноукраїнських компаній говорять про те, як вдалося “Україні” вийти на той рубіж, до якого вони самі рухалися кілька років. Фактично, той ефір, який зараз демонструє телекомпанія “Україна”, це ефір україномовної компанії, яка має такі ж показники, як і всі інші. Більше того, компанія зараз пристала до Меморандуму, який ми укладали з найбільшими ТРК, де є прямі зобов’язання щодо мови”.

Голова Національної ради з питань телебачення i радіомовлення Віталій Шевченко констатував, що на сьогоднішній день телепростір в Україні в основному сформувався: діють 12 загальноукраїнських мовників, 11 з яких базуються в столиці і лише один – поза Києвом. Це ТРК “Україна”, яка, на думку Віталія Шевченка, не потребує жодних скидок, оскільки стала україномовною.
XS
SM
MD
LG