Доступність посилання

ТОП новини

“Вишеґрадська четвірка” не в захваті від пропозицій британського прем’єра.


Василь Плоскіна

Угорщина, 1 грудня 2005 (RadioSvoboda.Ua) – У четвер до Будапешта прилітає британський прем’єр Тоні Блер, який нині займає пост чергового голови в Євросоюзі, щоб виступити у п’ятницю на зустрічі “Вишеґрадської четвірки” за участю глав урядів Польщі, Чехії, Словаччини й Угорщини. Однак офіційний Будапешт вже зараз заявляє про неприйнятність позиції Лондона у бюджетній сфері ЄС. За словами прем’єр-міністра Ференца Дюрчаня, пропозиція Блера може вилізти боком новим членам Євроунії.

Англійський прєм’єр Тоні Блер намагається провести в життя план, згідно з яким найближчим часом Євросоюз повинен зменшити розмір загального бюджету і, відповідно, скоротити програми асигнування нових членів Євроунії. Газета “Файненшл таймс” наводить з цього приводу заяву глави угорського уряду Ференца Дюрчаня, який, зокрема, наголосив, що коли старі члени ЄС не проявлять розуміння ситуації, це може привезти до виникнення конфліктів між різноманітними територіями Євросоюзу.

Про свою позицію головуючого в ЄС британського прем’єр-міністра у свою чергу інформували усі члени міжрегіональної організації “Вишеґрадська четвірка”. Так, Польща, Чехія, Угорщина й Словаччина не бажають йти на скорочення фінансової підтримки новим членам ЄС зі спільної каси Євроунії. У листі Тоні Блеру глави урядів цих країн наголошують на важливості прийняття фінансового бюджету на 2007-13-ті роки у старій редакції і звертають увагу на те, що без гарантованої фінансової підтримки десять нових членів Євроунії не зможуть успішно інтегруватися у Євросоюз. “Вишеґрадська четвірка” вважає неприйнятним можливе скорочення загального європейського бюджету на 170 мільярдів євро і 10-відсоткове зменшення асигнувань від загальної суми на потреби новоприєднаним членам ЄС.

Закордонні мас-медіа назвали пропозицію Тоні Блера “британським ляпасом Центральній Європі”. Очікується, що головною темою переговорів на зустрічі країн “четвірки” з Тоні Блером стане обговорення бюджетних питань Євросоюзу.
XS
SM
MD
LG