Доступність посилання

ТОП новини

30 Дніпропетровськ – проблема підвищення житлово-комунальних тарифів залишилась невирішеною.


Геннадій Сахаров

Учасники мітингу
30-го листопада рух транспорту у центрі Дніпропетровська був заблокований на п’ять годин. Учасники мітингу проти підвищення тарифів на житлово-комунальні послуги перекрили центральний проспект, трамвайні колії, рух на бічній вулиці, вимагаючи негайного скасування сесією міської ради рішення міськвиконкому про підвищення тарифів.

Мітинг біля міської ради, організований місцевими організаціями Компартії, Соціалістичної партії і СДПУ(о), розпочався разом з сесією ради. Фракції Компартії і СДПУ(о) зажадали включення у порядок денний сесії питання про скасування рішення міськвиконкому від 30 жовтня про підвищення тарифів на житлово-комунальні послуги. Депутати ради проголосували проти включення цього питання у порядок денний після чого депутати –комуністи на знак протесту покинули залу засідань. Покидаючи сесію депутат міськради Володимир Сорокін сказав кореспондентові Радіо Свобода :

Володимир Сорокін
“Відбувся демарш депутатів проти вимог виборців щодо скасування рішення виконкому. Рішення виконкому я вважаю мародерством. Ніхто не робив жодних опитувань людей, ніхто не знає які будуть доходи у ЖЕКах. І ті кошти, які отримають ЖЕКи, підуть на погашення старих боргів. Якість послуг не збільшиться ні на краплину. Наша фракція покинула сесію для підтримки тих людей які стоять на плоші.”

Депутати-комуністи вийшли на вулицю до мітингарів і разом з ними перекрили рух транспорту. Учасники мітингу від Соцпартії і СДПУ(о) у перекритті руху участі не взяли. Відповідальність за акцію взяв на себе голова обласної організації Комуністичної партії України депутат Верховної Ради Віктор Борщевський.

Депутати біля мікрофону
Попри невключення питання про тарифи до порядку денного обговорення проблеми тривало понад дві години. Депутати фракції СДПУ(о) підтримали комуністів і теж заявили про те що покинуть сесію в разі якщо дія рішення міськвиконкому про тарифи, яке мусило б увійти в силу 1-го грудня, не буде зупинена і запропонували закрити сесію.

Намагаючись врятувати ситуацію, міський голова Іван Куліченко заявив що напередодні відбулося засідання міськвиконкому та що у попереднє рішення внесені зміни – на 20 копійок з квадратного метра знижений новий тариф оплати за житлову площу і жителі звільнені від оплати за вивезення сміття, що оплачуватиметься з міського бюджету. Тоді прибічниками скасування рішення про підвищення тарифів була зажадана ухвала сесії про припинення дії попереднього рішення виконкому. Іван Куліченко відмовився це зробити, заявивши що внаслідок внесення поправок попереднє рішення втрачає силу та що присутня преса це і так оприлюднить. Депутати стояли
перекриття руху
на своєму, вимагаючи не повідомлень преси а публікації офіційного рішення. Офіційне рішення так і не було ухвалене. Була оголошена перерва, підчас якої створена узгоджувальна комісія. На засідання комісії фракції СДПУ(о) і комуністів запрошені не були. Комісією ухвалене рішення про проведення обговорень ситуації що склалася, розгляд пропозицій і винесення питання про тарифи на наступну сесію ради.

Відтак дніпропетровська міська рада залишилася наполовину вагітною неухваленим рішенням. Скасування ухвали виконкому немає, є лише усне оголошення про її недійсність. Проблема нерозв’язана і зависла у повітрі. Після переговорів керівників комуністів з заступником міського голови Анатолієм Крупським рух на проспекті був розблокований. Міський голова Іван Куліченко добився тільки відтермінування остаточних ухвал щодо тарифів. Основні події ще попереду.

XS
SM
MD
LG