Доступність посилання

ТОП новини

В Одесі звернули увагу на незаконне елітне будівництво...


Петро Каландирець

Одеса, 1 грудня 2005 (RadioSvoboda.Ua) - Подіям навколо демонтажу двох незаконно добудованих поверхів у елітному житловому комплексі „Орфей” була проведена прес конференція проведена у Одеській міській Раді. Ще під час першої каденції нинішнього міського голови Едуарда Гурвіца у ініціаторів згаданого вище будівництва виникали цілком зрозумілі проблеми з реалізацією запланованого. Пояснення відмов у будівництві пояснювалося тим, що сусідом нинішнього житлового елітного комплексу є знаний у цілому світі Одеський театр опери і балету.

Під час мерства нинішнього члена Ради Партії Регіонів Руслана Боделана, 25 листопада 1999 року рішенням №853 товариству „Одеса Інтерпроект” все ж дозволили відбудувати 6 поверховий житловий будинок і була надана земельна ділянка. У 2002 році було дозволено добудувати ще один поверх.

Щоправда, „Одеса Інтерпроект” насправді відбудував вже дев’ять поверхів. І це незважаючи на неодноразові попередження про незаконність проведених робіт.

Вже екс міський голова Руслан Боделан відрізнявся своєрідною повагою до історичних пам’яток Одеси. Приміром, саме за його мерства одному з місцевих підприємців під будівництво приватного будинку була виділена земельна ділянка на місці масових поховань знищених у часи Другої світової війни одеситів – євреїв, українців, росіян. Лише після зміни влади в Одесі замість житлового будинку на братській могилі повстав пам’ятний знак. Власнику землі була надана інша ділянка.

На проведеній 1 грудня прес конференції заступник Одеського міського голови Михайло Кучук повідомив, що на розгляді у судах нині перебувають кілька десятків позовів з приводу будівельних робіт зроблених за часів правління попередньої влади без належного на це дозволу. Необхідна інформація до юридичного управління міськради надходить від державної архитектурно будівельної інспекції, голів районних державних адміністрацій в Одесі.

Вже податні судові позови і на знесення, приміром, двохповерхового розважального центру на Грецькій площі поруч з будинку колишнього ресторану „Київ”.

Михайло Кучук повідомив, що на прикладі з житловим комплексом „Орфей” мають місце істотні порушення затвердженого проекту.

Начальник юридичного управління Одеської міськради Андрій Іванський відповідаючи на запитання журналістів наголосив, що посадові особи „Одеса Інтерпроект” знаючи про неузгодженість реалізованого проекту залучали інвестицій у будівництво двох незаконних поверхів.

„На сьогоднішній день рішення господарського суду Одеської області перебуває у стадії примусового виконання. Подана касація на це рішення не призупиняє його виконання. Нині роботи з демонтажу тривають за вже затвердженою документацією. Фінансування необхідних робіт здійснює виконавчий комітет міської Ради. Далі будуть визначені шляхи повернення витрачених коштів міській громаді”, сказав Анатолій Іванський.

Підписана угода на 257 тисяч. Саме стільки коштуватиме перший етап розборки двох незаконно відбудованих поверхів у сучасному житловому комплексі „Орфей”. „Буде і друга частина проекту. Вона передбачає розборку монолітної рами верхніх поверхів. Пізніше після цього буде визначений розмір необхідного додаткового фінансування. Реалізація першої черги запланованих робіт триватиме близько тижня”, повідомив Михайло Кучук.

Головним принципом робіт, які тривають, є недопущення погіршення стану Одеського оперного театру.
XS
SM
MD
LG