Доступність посилання

ТОП новини

Ювілей першої в Російській імперії газети українською мовою.


Тарас Марусик

Київ, 1 грудня 2005 (RadioSvoboda.Ua) - 100 років тому, 26 листопада 1905 року, побачила світ перша в Російській імперії газета українською мовою. “Хлібороб” – а саме так називалося це видання – з’явився в місті Лубнах. Столітній ювілей часопису був відзначений у Полтаві і, звичайно, в Лубнах.

Коли чуєш вираз “українськомовна журналістика України”, на перший погляд здається, що це – абракадабра. Насправді цей вираз свідчить про реалії життя українського суспільства впродовж століть. Одним з ініціаторів відзначення цієї важливої дати в історії українськомовної преси був народний депутат України, голова Полтавської міської організації народного союзу “Наша Україна” Микола Кульчинський. Саме він подав на розгляд Верховної Ради України відповідну постанову.

Формального дозволу на вихід “Хлібороба” 100 років тому не було, однак офіційна атмосфера дещо змінилася після того, як Санкт-Петербурзька академія наук визнала українську окремою мовою, що означало зняття заборон на її вживання в Центральній та Лівобережній Україні.

Про газету “Хлібороб” розповідає Микола Кульчинський:

“Вона вийшла без усіляких дозволів, “явочним порядком”. Заснували газету брати Шемети. Вихід цієї газети вітало все тогочасне українське суспільство. Дуже добре про неї відгукувався і Нечуй-Левицький, і Грушевський, та багато інших діячів української культури і політичних діячів. Це була велетенська подія, коли після десятків усіляких заборон, коли навіть українські пісні забороняли співати українською мовою, а тільки в перекладі французькою. Це була подія піднесення української культури, українського духу. І, звичайно, в проекції на сучасне становище української мови ця подія має неабияке значення”.

Всього побачило світ 5 номерів часопису “Хлібороб”, після чого царський уряд проявив звичну пильність і швидко закрив цей розсадник українофільства. Проте джина з пляшки вже випустили. Невдовзі в Києві вийшла газета “Громадська думка”, перейменована пізніше в “Раду”, а в Полтаві – журнал “Рідний край”.

З нагоди ювілею “Хлібороба” в Полтаві відбулася всеукраїнська наукова конференція “Українська преса початку XX століття як націотворчий чинник”:

“Було багато гостей – із Львова, Харкова, Києва, Запоріжжя, Донецька. Ішла мова взагалі про сучасний стан української преси, значення української мови для суспільства як консолідуючого чинника. На другий день була поїздка в Лубни. Там відкрили меморіальну дошку братам Шеметам. Відомо, що до створення газети був причетний і Микола Міхновський. То я все-таки надіюся, що його могила тут, на Байковому цвинтарі, буде впорядкована”.

Учасники згаданої конференції запропонували встановити пам’ятник Міхновському в Києві. А в Лубнах, крім відкриття меморіальної дошки, на могилі одного з братів Шеметів – Миколи – провели панахиду і встановили пам’ятний хрест на його могилі.

Цікаво, що в Лубнах нині виходить відновлений “Хлібороб”.
XS
SM
MD
LG