Доступність посилання

ТОП новини

Друге грудня – міжнародний день боротьби з рабством.


Геннадій Сахаров

2 грудня – Міжнародний День боротьби з рабством. Про новітні форми рабства, діяльність работоргівців в Україні і боротьбу з нелегальним вивезенням людей за кордон з метою їх продажу у трудове і сексуальне рабство йшлося на семінарі, проведеному у Дніпропетровську громадською організацією “Жіночий інформаційно-координаційний центр”.

Серед країн світу Україна посідає одне з провідних місць як країна-постачальник жертв торгівлі людьми. Міжнародна організація з міґрації навела статистику країн, до яких були продані громадяни України, котрим ця організація надала допомогу. Зрозуміло що цифри цієї статистики – лише верхівка айсберга бо значна частина жертв торгівців людьми цією статистикою не враховані. Перші п’ять місць у цьому списку посідають Туреччина, Росія, Польща, Італія і Македонія. Всього ж у списку 47 країн.

На Дніпропетровщині щороку зростає кількість кримінальних справ, порушених проти торгівців людьми. Серед жертв работоргівлі, яких вивозять для експлуатації у секс-бізнесі, для нелегальної і часто неоплачуваної роботи у приватних фірмах і навіть для трансплантації органів здебільшого молоді жінки і діти. Центрами работоргівлі у області є Кривий Ріг і Дніпродзержинськ. У Дніпродзержинську з 1997-го по 2005 рік діяла організована група злочинців, які вивозили дівчаток у віці від 12 до 16 років до Москви для використання у секс-бізнесі. У складі групи був начальник кримінальної міліції у справах неповнолітніх Дніпровського району міста. Торгівці людьми приділяють найбільшу увагу робочим і студенським гуртожиткам, промислово-технічним училищам, шукають свох жертв у неблагополучних родинах, серед безробітних. Для використання у жебрацькому бізнесі вивозять інвалідів. Діють легальні і напівлегальні фірми з працевлаштування, які, прикриваючись недійсними в Україні документами, виданими закордонними работодавцями, під виглядом працевлаштування постачають жінок до закордонних борделів. Службою Безпеки України задокументовані поодинокі випадки вивезення людей як донорів для трансплантації органів. Останнім часом зростає нелегальне вивезення молодих жінок до Росії, головним чином до Москви з метою продажу у сексуальне рабство. Правоохоронні органи Росії неохоче йдуть на співпрацю з українськими правоохоронцями коли йдеться про видачу злочинців і сутенерів. Є свідчення про пряму співпрацю московської міліції з сутенерами і работоргівцями. Не видають встановлених українськими правоохоронцями работоргівців Сербія, Об’єднані Арабські Емірати, ряд інших країн. Українські правоохоронці зазнають труднощів у боротьбі з работоргівлею не лише через складнощі взаємодії з поліцією інших країн, процесуальні ускладнення виникають і через недосконалість статті 149-ї Карного Кодексу України, яка передбачає суворе покарання за работоргівлю.

Говорить начальник управління, УМВС України у Дніпропетровській області з боротьби зі злочинами, пов’язаними з торгівлею людьми, Олег Миронов: “Для найбільш ефективної роботи з торгівлею людьми вважаємо за необхідне зміни диспозицій 149-ї статті Кримінального Кодексу України. А саме – вважати злочин таким що відбувся з моменту вербування та спроби вивезення людини з України. Також правоохоронні органи на стадії порушення кримінальної справи зіштовхнулися ще з одним проблемним питанням, а саме – як правильно кваліфікувати дії легальних та напівлегальних фірм з працевлаштування громадян України за кордоном якщо їх співробітники причетні до торгівлі людьми. Сьогодні на території України діють цілий ряд приватних фірм що займаються працевлаштуванням за кордоном. Ці фірми під прикриттям легального працевлаштування займаються вербуванням та вивезенням дівчат за кордон для продажу у нічні клуби різних країн з метою використання у секс-бізнесі.”

На семінарі була наведена інформація про діяльність громадських і державних організацій у Дніпропетровській області, які попереджають жителів області про небезпеку з боку торгівців людьми, проводять тематичні і навчальні семінари, круглі столи, надають консультації тим хто бажає виїхати за кордон і допомогу жертвам работоргівлі. Проте обсяг цієї роботи уявляється недостатнім і потрібна активна участь усіх засобів масової інформації, молодіжних, громадських і політичних організацій для профілактики і боротьби з работоргівлею. У промові на семінарі ректор Дніпропетровського інституту післядипломної педагогічної освіти Михайло Романенко зазначив: “Причини глибокі і їх треба аналізувати. Однак деякі лежать на поверхні і про них треба сказати прямо. Ми пожинаємо плоди наших прорахунків. І та економічноа криза, яку пережила Україна, і криза духовна, криза ментальності що завжди супроводжує економічну кризу, прорахунки у державницькій ідеології, прорахунки у виховній роботі, у правовому вихованні. У свідомості молодих людей склався міф про безхмарне, легке життя на Заході. Цей міф у нашій національній свідомості відсунув на задній план ті цінності, які були традиційні для нашого суспільства. Крім того – правове виховання у нас носить формальний характер. Ті знання, які ми даємо, діти і молодь не вміють застосувати у житті і на практиці. І через те наша молодь стала легкою наживою у руках спритних ділків, які зайнялися торгівлею людьми.”

На семінарі було зазначено що сучасна работоргівля є ганебним явищем, яке позбавляє жертв работоргівців свободи, здоров’я а часом і життя і для боротьби з нею необхідні пильність і активна участь всіх і кожного в Україні.
XS
SM
MD
LG