Доступність посилання

ТОП новини

У Німеччині вітають рішення ЄС надати Україні статус країни з ринковою економікою.


Надія Кандиба Німеччина, 2 листопада 2005 (RadioSvoboda.Ua) - У Німеччині привітали рішення Європейського Союзу визнати українську економіку ринковою. Політики та експерти сподіваються на подальше пожвавлення відносин з Києвом. Водночас вони вказують на важливість наступних виборів до Верховної Ради, які мають остаточно продемонструвати демократичний вибір України.

Ейфорія стосовно розвитку подій в Україні в німецьких засобах масової інформації цього разу повністю відсутня. Більшість газет обмежилися лише коротким повідомленням про рішення Європейського Союзу визнати українську економіку ринковою. Серед великих видань лише консервативна Frankfurter Allgemeine Zeitung приділила підвищену увагу трьом подіям, які, на думку газети, сприяють „виходу України з гравітаційного поля Росії”. Йдеться про саміт Україна-ЄС, форум „Спільнота демократичного вибору” та відкриття прикордонної місії Євросоюзу в Одесі з метою моніторингу українсько-молдовського кордону.

Попри досить стриману реакцію преси, події в Києві не пройшли повз увагу німецьких політиків. Коментуючи рішення Європейського Союзу про надання Україні статусу країни з ринковою економікою, статссекретар міністерства закордонних справ Німеччини, соціал-демократ Ґернот Ерлер в одному зі своїх інтерв”ю заявив:

“Це подальший крок, який допоможе стабілізувати наші відносини”.

Політик нагадав, що після минулорічних подій німці з великою симпатією ставляться до України. Незважаючи на такий подарунок до дня незалежності - саме так рішення ЄС оцінили деякі коментатори, - в ці дні в Німеччині також лунають заклики на адресу українського керівництва не сходити зі шляху реформ. Член фракції „Союз-90/Зелені” в Бундестазі Райндер Штеенблок, який відповідає за питання європейської політики, розцінив надання Україні статусу країни з ринковою економікою, як „важливий крок у напрямку демократичного та ринкового розвитку”, але також, як „заклик на адресу українського уряду продовжити започатковані економічні перетворення”.

Особливу увагу тепер звертають і на майбутні парламентські вибори. Говорить член фракції Християнсько-демократичного та Християнсько-соціального союзів у Бундестазі Манфред Ґрунд:

„Я сподіваюсь, що суспільство, критично налаштовані громадяни, молодь, засоби масової інформації матимуть змогу впливати на рішення, які досі відбувалися за зачиненими дверима. Тут я маю на увазі, наприклад, підготовку до виборів, складання виборчих списків, але також події, що відбуваються в самому парламенті”.

До речі, деякі німецькі політики вже повідомили, що хотіли б відправитися на наступні вибори до України як міжнародні спостерігачі. Повертаючись до подій, які в ці дні відбуваються в Києві, газета Frankfurter Allgemeine Zeitung пише, що й форум „Спільнота демократичного вибору” „повинен ще довести, що він є більшим, ніж просто можливістю для виголошення урочистих промов”. Якщо цей форум хоче виконувати роль «об’єднавчої ланки з Європейським Союзом», тоді, радить видання, „він повинен уникати того, щоб його сприймали, як об”єднання ворогів Росії”.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG