Доступність посилання

ТОП новини

Референдум як камінь спотикання на шляху суспільного консенсусу в Угорщині.


Василь Плоскіна

Угорщина, 6 грудня 2005 – Датою національної безвідповідальності назвав прем’єр-міністр Угорщини річницю з дня референдуму про подвійне громадянство для закордонних угорців. Через низьку присутність виборців результати референдуму 5 грудня 2004 року скасували. Втім, провальний плебісцит аж ніяк не вплинув на заповзятість його ініциаторів – консервативні партії Угорщини.

Минулорічний референдум був дітищем консервативної опозиції, яка вважала, що його успішність гарантуватиме закордонним співвітчизникам угорське громадянство, а з ним і безпроблемні поїздки на історичну батьківщину через кордони ЄС, захист від чужомовної асиміляції, вступні пільги при прийомі в угорські вузи тощо. Ліво-центристська урядова коаліція виступала проти плебісциту, мотивуючи своє рішення тим, що новий закон про подвійне громадянство ляже тяжким тягарем на плечі угорських платників податків.

Як не дивно, гостра дискусія між основними політичними опонентами була практично проігнорована угорським електоратом. Про це засвідчила дуже низька явка виборців на референдумі, що провалився. Найбільше розчарування ця звістка справила на консервативні партії і закордонних угорців в Румунії, Україні, Словаччині і республіках колишньої Югославії, де проживають від чотирьох до п’яти мільйонів етнічних угорців. Для останніх плебісцит в Угорщині становив щось на зразок щасливої лотереї, за допомогою якої можна було уникнути довгих і принизливих емігрантських поневірянь. Однак цей тираж для них не склався.

Прем’єр-міністр Угорщини Ференц Дюрчань, торкаючись подій річної давності, зауважив, що за останні 12 місяців угорські партії так і не досягли політичного консенсусу в цьому питанні. Без минулорічного референдуму угорська нація була б набагато здоровішою, дорікнув Дюрчань консерваторам. Голова проводу угорських соціалістів Іштван Гіллер сказав з цього приводу, що історія далеко не кулінарна книга, з якої легко можна видобути потрібний рецепт на майбутнє. Він вважає, що ідея проведення плебісциту про подвійне громадянство була хибною від самого початку, загнавши виборців у глухий кут.

Тим часом консервативні партії Угорщини виступили за скликання позачергового форуму національно-патріотичних сил. Вони закликають угорський уряд якнайшвидше реалізувати програму щодо надання закордонним угорцям статусу, який зрівняє їх з правами громадян Євросоюзу.
XS
SM
MD
LG